Pula: Mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Mjesečna konferencija za novinare  župana Jakovčića

Govoreći o slovensko-hrvatskim odnosima, u kontekstu  najnovijeg prijedloga Republike Slovenije o rješavanju otvorenih pitanja s Republikom Hrvatskom, istarski je župan Ivan Jakovčić na svojoj  današnjoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare, tu inicijativu ocijenio pozitivnom. Vjeruje da je ta inicijativa iskrena, te poziva  hrvatske vlasti da joj pristupe  maksimalno odgovorno. Kako je naglasio, sud za pomirenje i arbitražu  OESS-a Roberta Badintera moguće je prihvatiti u dijelu koja se tiče  Krškog i Ljubljanske banke. Kada je u pitanju  granica sa Slovenijom, osobito morska,  treba angažirati arbitriranje  jačeg suda, kao što je Sud za pravo mora u Hamburgu.

Za nedavnog susreta u Umagu s Janezom Janšom, župan Jakovčić je pozitivnom ocijenio slovensku inicijativu za rješavanje otvorenih pitanje s Hrvatskom. Tom je prigodom, u sklopu  koncepta izgradnje ipsilona u autocestu punog  profila, zatražio da se i u slovenskom dijelu Istre započne takva  cestogradnja, tim više što je Italija izgradila svoje ceste do  slovenske granice. Janša je taj prijedlog podržao i obećao da će sve učiniti da se on i realizira.

Komentirajući druge aktualne događaje, župan je demantirao podmetanje opozicije u Istri kako on stoji iza privatizacije  komunalnog sustava i  najnovije prodaje Arenaturista. Osvrnuo se i na reagiranje  ravnatelja Instituta za  poljoprivredu i turizam  Poreč, objavljenog u današnjem Glasu Istre,  rekavši kako Institut  onakav kakav je danas  Istri je nepotreban. Sve što je u poljoprivredi Istarske županije u zadnje vrijeme učinjeno zasluga je  županijskih službi.

Vizija oživljavanja  istarskih gradića od prije desetak godina, danas se potvrđuje u svakodnevnoj praksi. Motovun, Grožnjan, Savičenta, Pićan i drugi, svojim prepoznatljivim kulturnim sadržajima najbolje su potvrda vrlo osmišljene razvojne politike.