Pula: Konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Konferencija za novinare  župana Jakovčića

Diplomatskim jezikom rečeno slovensko su hrvatski odnosi u  usponu -  rekao je danas  na početku svoje konferencije za novinare istarski župan Ivan Jakovčić, sagledavajući ih u kontekstu  postignutog dogovora da se  granični problemi  rješavaju  na Međunarodnom sudu u Haagu. To svima odgovara, a dobrosusjedski odnosu moraju biti u interesu svih građana.

Dogovor koji su nedavno postigli  hrvatski i slovenski premijeri  Ivo Sanader i Janez Janša potpuno je nova situacija u rješavanju graničnih sporova. Za razliku od ugovora koji su svojevremeno Račan i Drnovšek parafirali,  sporne  granične točke između dviju država trebala bi utvrditi mješovita komisija, sastavljena od stručnjaka. Župan Jakovčić  uputio je apel  prvacima slovenskih parlamentarnih stranaka da podrže Janšu, jer uspjeh u rješavanju spornih graničnih pitanja granatira samo konsenzus na jadnoj i drugoj strani. Istarska će županija zatražiti da, kao i ranijih godina, kada su u komisijama za granična pitanja bili  Ivan Pauletta i Drago Kraljević, bude netko od pravnih stručnjaka iz Istre.

Govoreći o projektu Brijuni rivijera, župan se osvrnuo na najnovije napade na taj posao koji su, po njemu, očekivani. Vrijeme će pokazati tko je u govorio istinu a tko ne kada je o projektu riječ.  Napokon mogu reći da  su tri pulska tenora, Delbianco-Bolković-Langer,  namjeravali na područje  Hidrobaze, kao glavnog ulagača, dovesti svog poslovnog favorita, generala Zagorca. Za Istru je bolje da na područje bivših vojnih lokacija dođu imena renomiranih  inozemnih stručnjaka, a ne avanturisti poput Zagorca. Sa žaljenjem moram reći da se Sindikat Istre i Kvarnera uključio u raspravu na način da je  izrazio strahovanje o gašenju Uljanika - zaključio je župan svoj komentar oko napada na projekt Brijuni rivijera.

Projekt Brijuni rivijera ide dalje. Gotova je dokumentacija za međunarodni javni poziv za prve četiri lokacije. Natječaj će izaći u listopadu, a do kraja godine će biti izabrani poslovnim partneri. Na tim je poslovima postignuta suglasnost na relaciji Vlada Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula i Općina Fažana, a takva je vertikala na  jednom projektu jedinstven slučaj u  zemlji.