Istarska županija na "OPEN DAYS-u" u Bruxellesu

Istarska županija na  "OPEN DAYS-u" u Bruxellesu

Na najvećoj manifestaciji europskih regija, što se pod nazivom "OPEN DAYS  - europski tjedan regija " od 8. do 13. listopada 2007. godine održava u Bruxellesu, Istarska županija sudjeluje po treći put. Ove godine Istarska županija nastupa u skupini pod radnim nazivom "Međuregionalnom suradnjom do uspjeha." Kako i samo ime kaže, to je mjesto gdje brojne regije predstavljaju svoja iskustva i dosege u međuregionalnoj suradnji, ostvaruju kontakte s drugim regijama, kao i mjesto na kojem se održavaju brojne konferencije i bilateralni susreti.

U nizu kontakata i susreta koje je Istarska županija imala s drugim regijama, izdvajamo bilateralni sastanak s izaslanstvom Sarajevskog kantona, sastavljenom od mnogih predstavnika Vlade kantona, na čijem je čelu predsjednik Skupštine Denis Zvizdić. Sarajevsko je izaslanstvo posjetilo Ured Istarske županije u Bruxellesu, gdje su im domaćini bili član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i voditeljica Ureda Lorena Šverko. Razgovaralo se o unapređivanju suradnje na svim razinama. Posebno je istaknuta potreba tješnje suradnje na području znanstveno-tehnološkog razvoja. Kako je dogovoreno, sve će te oblike suradnje obuhvatiti Sporazum o suradnji, koji će dvije regije uskoro potpisati.

Od ostalih aktivnosti Istarske županije, izdvajamo posjet Oriana Otočana i Lorene Šverko Uredu slovačke regije Trenčin, gdje ih je primio predsjednik regije Pavel Sedlačak. Istarsku županiju već vezuje u regijom Trenčin potpisani Sporazum o suradnji, pa se u tom kontekstu razgovaralo o unapređivanju daljnjih odnosa , suradnji među sveučilištima, kulturnoj suradnji i zajedničkom radu na europskim projektima.

Na konferenciji o euroregionalnom povezivanju, održanoj u Uredu talijanske regije Friuli Venezia Giulie gosp. Otočan je predstavio iskustva Istarske županije u međuregionalnoj suradnji, te procese povezivanja i način rada u Jadranskoj euroregiji. S Friuli Venezia Giuliom je dogovoreno tradicionalno zajedničko predstavljanje pred europskim institucijama u povodu predstojećih Božićnih i Novogodišnjih praznika.