Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja " do vrijednih projekata

Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja " do vrijednih projekata

Istarski župan Ivan Jakovčić, član Poglavarstva zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Gracijano Prekalj   predstavili  su danas novinarima projekte Istarske županije za koja su dodijeljena sredstva na natječaju " INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja ".

Jadranska je regija prepoznata, odmah u početku, kao novi oblik  udruživanja i suradnje, rekao je župan, slikovito se izrazivši kako je to jedna moderna  europska arhitektura na Jadranu.

Tri projekta - ADRI.EUR.O.P, AMAMO i  ADRIA-FOOD QUALITY -  za koje su nedavno potpisani  ugovori o financiranju,  potvrđuju kontinuitet   u suradnji Istarske županije s  drugim regijama u Europi i građenju partnerskih odnosa u cilju zajedničkog razvoja.

Ukupna vrijednost  projekta ADRI.EUR.O.P ( Adriatic Euroregion Operational Plan/Operativni plan Jadranske euroregije) je  oko 79.000 eura.  Europska ga komisija donira  s  oko 59.000 eura,  Istarska županija, kao vodeći partner za Hrvatsku, s  8.000, a  Ministarstvo mora, prometa i veza s blizu 11.700 eura.

AMAMO ("Attraverso il mare e i monti" /"Preko mora i planina" ) je projekt, vrijedan  blizu 1.300.000 eura, od čega je iz  financijskog instrumenta CARDS osigurano blizu 70.000 eura. Tim se projektom vrednuje europsko turističko tržište, kroz zaštitu i komercijalizaciju autohtonih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

Za projekt ADRIA-FOOD QUALITY,  vrijedan  preko 700.000 eura,  iz financijskog instrumenta CARDS odobreno je  76.000 eura. Njime se potiče certifikacija i standardizacija  proizvoda u cilju promocije jadranskog prostora kao područja visokokvalitetnih proizvoda voćarsko-povrtlarskog i životinjskog podrijetla, te proizvoda na bazi žitarica, kao što su autohtona istarska  jela od tjestenine.