Pula: Županijska i gradska sredstva za Obiteljski centar u Puli

Pula: Županijska i gradska sredstva za  Obiteljski centar u Puli

Danas su, u sjedištu Poglavarstva Istarske županije u Puli, istarski  župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić   potpisali Sporazum o  zajedničkom financiranju rekonstrukcije i adaptacije sjedišta Obiteljskog centra Istarske županije.

Obiteljski je centar Istarske županije, kako je rekla njegova ravnateljica Ines Puhar, osnovan rješenjem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske, 27. lipnja 2007. godine. Smješten je u  tzv. zgradi vodotornja na Vidikovcu.  Istarska županija i Grad Pula preuzeli su obvezu da ga zajedničkim snagama obnove i opreme, naglasio je u uvodnom izlaganju župan Jakovčić, kako bi bio primjeren potrebama koje će obavljati. Na prvom je mjestu istaknuo njegovu socijalnu zadaću kroz pomoć osobama s invaliditetom. U sklopu već postojećih akcija koje Županija provodi na suzbijanju bolesti ovisnosti, od Obiteljskog se centra očekuje da i u tom pogledu pruži obiteljima stručnu potporu i pomoć.

Pulski je gradonačelnik Boris Miletić istaknuo  angažiranost grada na tom projektu i zadovoljstvo zajedničkim radom sa Županijom. Naglasio je značenje  te ustanove u  rješavanju svakodnevnih problema koji se javljaju u obitelji. Govoreći o potpori koju će centar davati roditeljima, djeci, i mladeži, pulska je dogradonačelnica Vesna Petrović dotakla problem  kao što je nasilje i obiteljima i u školi. Podžupan Marin Brkarić je rekao kako će u prvoj fazi, poslije adaptacije,  Obiteljski centar  imati nadležnost za čitavu Istarsku županiju, a uskoro se očekuje širenje mreže, putem ispostava, i u ostalim istarskim gradovima.  

Poslije uvodnih riječi, uslijedilo je potpisivanje Sporazuma, kojim Istarska županija i Grad Pula utvrđuju da će za izradu projektne dokumentacije te za  građevinske radove na rekonstrukciji i adaptaciji sjedišta Obiteljskog centra, osigurati sveukupni iznos od 700.000,00 kuna, na način da suglasno utvrđuju svoj udio za navedene troškove, u odnosu 50% sredstava Županije i  50%  sredstva Grada.

Poslije potpisivanja Sporazuma,  ravnateljica Ines Puhar se zahvalila na spremnosti koje  Grad i Županija ulažu i opremanje objekta, poslije čega će uslijediti, uz pomoć Ministarstva,  stvaranje kvalitetnog stručnog tima, koji će moći udovoljiti svim zahtjevima u pružanju pomoći obiteljima.