Pula: "Underground Istria" - projekt očuvanja i zaštite speleoloških objekata u Istarskoj županiji

Pula: "Underground Istria" - projekt očuvanja i zaštite speleoloških objekata u Istarskoj županiji

Član Poglavarstva Istarske županije zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec i stručni suradnik u Odsjeku  Bruno Kostelić predstaviti su danas novinarima projekt "Underground Istria", kojega je Istarska županija,  za dobivanje sredstava iz Europske unije, kandidirala početkom 2006. godine. Ugovor s Europskom komisijom potpisan je 9. listopada 2007. godine, a datum potpisivanja predstavlja  službeni početak projekta. Financira se iz Europskog programa  - Prekogranična suradnja između Slovenije, Mađarske i Hrvatske (PHARE CBC/INTERREG III A 2004-2006).

Ukupna vrijednost projekta je blizu 137.000,00 eura. Europske komisija sudjeluje u  njegovom financiranju sa 74%, dok je Istarska županija za  potrebe provođenja projekta osigurala preostalih 26% ( 36.600,00 eura). Projekt se na području Istarske županije  provodi u suradnji s javnom ustanovom "Natura  Histrica". Vrijeme njegova trajanja je  12 mjeseci.

Budući da se  70 %  Istarske županije nalazi na krškoj podlozi, osnovni je cilj projekta zaštita krškog područja, s njegovim spiljama i jamama.  U Istri ima više od 2.000  jama i spilja. Veliki je broj u doticaju s podzemnim vodama, pa se o njima vodi posebna briga. Čak za oko 700 jama i spilja vode se posebne mjere zaštite.

Kako kraško područje obiluje veoma rijetkim vrstama, projekt će pridonijeti  očuvanju iznimnih prirodnih ljepota u službi turističkog razvoja, ali i lokalnog stanovništva, koje će na taj način brinuti o vrijednostima  područja na kojemu žive i koje treba  stalno čuvati.