Pula: Redovita mjesečna konferencija za novinare župana Jakovčića

Pula: Redovita mjesečna konferencija za novinare  župana Jakovčića

Na početku svoje redovite mjesečne konferencije za novinare  župan Ivan Jakovčić informirao je novinare o održanom sastanku  s istarskim gradonačelnicima, na kojem se raspravljalo o primjeni novog Zakona o  prostornom uređenju i gradnji, koji nalaže reorganizaciju u toj djelatnosti, u čemu će izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvala prijeći s državne uprave  na lokalnu samoupravu.  Istarska će županija to riješiti na način da  sve ovlasti prenese na gradove, a  osnivanjem  svog novog Upravnog odjela za  prostorno uređenje i gradnju zadržat će kontrolnu, odnosno nadzor  u toj djelatnosti. Na taj će se način, naglasio je župan,  stvoriti efikasan i  nekorumpiran sustav.  A kako bi bio u interesu  građana,  sve će se potrebne dozvole  ubuduće dobiti za mjesec dana. Inače, predstoji nam veliki posao, rekao je župan, jer je oko 21.000 predmeta s tog područja neriješeno.

Župan je uputio javnu čestitku  Policiji, koja je uspjela razbiti lanac krijumčara droge.  Pozivam ih da pročiste i ulice naših gradova, gdje  je  droga u svakodnevnom opticaju, zaključio je župan tu temu.

Proteklih je dana župan primio dva izaslanstva - Uljanika i Rockwoola, te izvijestio novinare o temama  razgovora. Izaslanstvu Uljanika zahvalio je što su osigurali  pulskoj glazbenoj školi  smještaj u  njihovoj zgradi, te zatražio da ustupi Županiji opsežnu dokumentaciju o brodovima i sl. za potrebe osnivanja Pomorskog muzeja Istre. Također se razgovaralo o mogućnosti  kupnje  Novog doma Uljanika ( zgrada u kojoj se nalazi Politehnički studij) za potrebe županijskih službi.

Izaslanstvu je Rockwoola iznio svoj jasan stav da pićanska tvornica kamene vune neće moći raditi ako se ne poštuju svi zakoni i propisi Republike Hrvatske, kao  i direktive vezane za zaštitu okoliša. Budući da je tu tvornicu htjela Općina Pićan,  inzistirat će se na ugradnji dodatne mjerne stanice, a  Zavod za javno zdravstvo Istarske županije imat će u tome trajni monitoring. Bio sam protiv  toga  da se naruši  pićanski okoliš gradnjom tvornice s vrlo visokim dimnjakom, naglasio je župan, stoga je neophodno da ona  gradi prijateljsko okruženje s Općinom  Pićan, aktivno surađuje s njezinim upravnim tijelima  i uspostavi kontinuirani dijalog sa stanovništvom.

Župan  je završio današnju konferenciju najavom Skupštine  europskih regija, koja će se  od 7. do 9. studenoga održati u Udinama, te najavio zajedničku sjednicu poglavarstva Istarske županije i Grada Pule, 9. studenoga i  završni susret za veletržnicu ribe u Poreču, 11. studenoga 2007. godine.