Poreč: Župan Ivan Jakovčić primio Udrugu školjkaša

Poreč: Župan Ivan Jakovčić primio  Udrugu školjkaša

Članovi Udruge  proizvođača školjaka  i drugih morskih organizama " Mytilus" razgovarali su danas s istarskim županom Ivanom Jakovčićem  o problematici  uzgoja školjaka u kontekstu postojećih  prostornih planova općina i gradova   u Istarskoj županiji. U razgovorima, u  vijećnici  Grada  Poreča, sudjelovali su Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj  i Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu.

Postojeći su prostorni planovi temelj za izdavanje lokacijskih dozvola za objekte uzgoja i prerade  školjaka, te  za dobivanje  koncesija za tu djelatnost. Budući da  1. siječnja 2008. godine izdavanje lokacijskih dozvola prelazi s državne za lokalnu samoupravu,   Udruga će za svoje članove podnijeti zahtjev Poglavarstvu Istarske županije za produženje koncesija. U sklopu prostornih planova treba definirati  iskrcajna mjesta za uzgojene i  ulovljene školjke.

Članovi Udruge, koju čine 12 proizvođača,  podržavaju  županiju u  nastojanjima  da Zavod za javno zdravstvo Istarske županije bude referentni laboratorij za kontrolu školjaka, s obzirom da se jedini ovlašteni laboratorij  u Republici Hrvatskoj nalazi u Splitu.

Proizvođači školjaka  podržavaju  izgradnju kanalizacijskih sustava i drugih infrastrukturnih objekata  koji idu za tim da se  poboljša kvaliteta morske vode.  Kako se radi o djelatnosti koje maksimalno vodi brigu o čistoći obalnog područja, neophodnoj za uzgoj  školjaka, zatražit će se sredstva  od Europske unije za  razvojne projekte u marikulturi.