Pula: Rektori hrvatskih sveučilišta na primanju kod istarskog župana

Pula: Rektori hrvatskih sveučilišta  na primanju kod istarskog župana

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli obilježilo je danas DIES ACADEMICUS - DAN SVEUČILIŠTA i upis prvog naraštaja studenata. Svečana sjednica održana je u novoj zgradi Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" u Puli. Tim je povodom istarski župan Ivan Jakovčić  priredio u sjedištu Poglavarstva Istarske županije prigodno primanje za rektore hrvatskih sveučilišta. Na primanju je bio i prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, državni tajnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Danas je povijesni dan za Istru, jer je u Pulu došla gotovo čitava hrvatska akademska zajednica - rekao je u svom uvodnom obraćanju župan Jakovčić- Treba reći, bez patetike, kako je u samo godinu dana  pulsko sveučilište steklo afirmaciju i kako je ono dobro prihvaćeno od svih. Pulsko sveučilište ima konsenzus  kao nositelj  razvitka na Poluotoku, a toj će zadaći u idućih desetak godina moći u potpunosti  udovoljiti. Istarska je županija spremna ustupiti  zgrade bivše Opće bolnice za potrebe izgradnje  sveučilišnog kampusa. Istra ima sjajan balans  između  industrije, turizma, poljoprivrede i zaštite okoliša, te  zavidan izvoz i stopu nezaposlenosti i kao takva odličan je resurs za plasman znanja - zaključio je župan.

Državni tajnik  za visoko obrazovanje  gospodin Uzelac  obećao je potporu  razvoju sveučilišta, te optimistično izjavio kako nema straha za daljnju afirmaciju znanja u Republici Hrvatskoj. Potrebna je, dakako, suradnja hrvatskih sveučilišta, a pulsko sveučilište, kao najmlađe, bit će mezimac  naše zajednice. 

Akademik Danijel Rukavina  je ustvrdio kako je  najveća vrijednost koja se mogla steći otvaranje  sveučilišta u Puli, i zato treba biti patetičan, kada se govori o tako velikim stvarima.

Pomoć nam je trebala u početku stvaranja pulskog sveučilišta - rekao je rektor prof. dr.sc.  Marčelo Dujanić, a nju sa dali Grad i Županija, i dodao kako,  uz izgradnju kampusa, treba poraditi i na kadrovskoj ekipiranosti na sveučilištu.

Posebno su bile dojmljive riječi  prof. dr. sc.  Vlade Majstorovića, rektora  Sveučilišta u Mostaru, koji je zadivljen stvaranjem  sinergijskog sustava u kojemu su svi povezani oko ideje  stvaranja i stasanja  malog modernog sveučilišta. Takav bih model  poželio  razvijati tamo gdje živim - završio je Majstorović.