Pula: Primanje za polaznike Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

Pula: Primanje za polaznike Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

Polaznici desetog naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", u okviru svog programa izobrazbe, provodili su od 27. do 30. studenoga 2007. godine studijsko putovanje Istarskom i Primorsko-goranskom županijom.

 Susretima s ljudima i krajevima upoznali su i doživjeli djelić istarske stvarnosti i njezine posebnosti. Po uzoru na  ranije godine, i za X. naraštaj Ratne škole "Ban Josip Jelačić", priređeno je u  Županijskom poglavarstvu prigodno primanje, gdje ih je  podžupan Marin Brkarić dodatno upoznao s gospodarskim, turističkim,  razvojnim, kulturnim i drugim mogućnostima i prednostima Istarske županije.

Predstavljajuću Ratnu školu "Ban Josip Jelačić"  brigadir Berislav Jezidžić, inače načelnik škole, istaknuo je njezinu veliku ulogu u izobrazbi visokih časnika. Kako je riječ o najvišoj  vojnoj školi u Republici Hrvatskoj u kojoj se školuju časnici s najvišim činovima, vrlo su strogi kriteriji za  njezino pohađanje.  Trenutačno, u okviru X. naraštaja, školuje se  14 časnika. Osim iz Hrvatske, školu polaze i časnici iz drugih zemalja iz bližeg okruženja. Tako ima visokih časnika iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Polaznike je posebno zanimalo što će biti s vojnim objektima  u Istarskoj županiji te kada se očekuje prenamjena  zgrada admiraliteta.  Iskazali su zanimanje i za demografsku sliku županije,  za nisku stopu nezaposlenosti kao i  za  korištenje sredstava iz fondova Europske unije  u razvojnim projektima županije.