Pula: Aktivnosti Istarske županije u međunarodnim projektima

Pula: Aktivnosti Istarske županije u međunarodnim projektima

Član Poglavarstva Istarske županije zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan najavio je danas  na konferenciji za novinare aktivnosti iz djelokruga međunarodne suradnje Istarske županije, koji će se odvijati idućeg tjedna.

Tako će se 3. i 4. prosinca 2007. godine u  Veneciji održati  sastanci   radnih komisija te Izvršnog odbora  Jadranske euroregije. Komisije za turizam i kulturu, za transport i infrastrukturu te za zaštitu okoliša zasjedat će u ponedjeljak, dok će  komisija za ribarstvo i  komisija za  proizvodne aktivnosti imati sastanak u utorak. Poslije sastanaka komisija održat će se zasjedanje Izvršnog odbora Jadranske euroregije.  Komisije će raspravljati  o važnim projektima za Jadran, koji će se potom kandidirati  za sredstva europskih fondova. Kako se očekuje,  komisije će raspravljati  o deset do petnaest  projekata, a Izvršni će odbor  donijeti konačnu odluku o njihovom kandidiranju.

Drugi događaj s kojim je Otočan upoznao novinare je završna konferencija projekta SEENET, koja će se održati u Rovinju 6. i 7. prosinca 2007. godine. Očekuje se stotinjak  sudionika iz jedinica  regionalne i lokalne samouprave  zemalja jugoistočne Europe.

Na konferenciji će se razmatrati kvalitetni  projekti u okviru  SEENET 2, za koje je namijenjeno  7 do 9 milijuna eura. Istarska će županije koordinirati projektom SEENET 2, u koji će  još  biti uključeni Pazin, Rovinj, Brtonigla, Varaždin, Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Za razliku od SENNET-a 1, koji je bio projekt  regije Toscana, u SEENET 2 je uključeno više talijanskih regija, koje će koordinirati Ministarstvo vanjskim poslova Italije.