Bruxelles: Pulski gimnazijalci u sjedištu Europske unije

Bruxelles: Pulski gimnazijalci  u sjedištu Europske unije

Pedesetak učenika pulske gimnazije i njihove profesorice Tanja Černeka i Elizabeta Pavlović posjetili su prošli tjedan središte Europske unije  Bruxelles. Cilj posjeta  je upoznavanje s radom  Europske unije, te posjet kulturno-povijesnim znamenitostima Bruxellesa.  Prvo odredište je bio Muzej stripa, budući je Belgija poznata i po stripu. Tamo su se upoznali s raznolikošću umjetnosti stripa i razgledali postavu Muzeja. Potom  su razgledali glavni trg, jedan od najljepših u Europi. Doći u Belgiju a ne vidjeti i okusiti čokoladu, bio bi pravi grijeh, pa su zato obišli Muzej čokolade - Planet Chocolat gdje su pogledali film o kakaovcu, pratili proizvodnju pralina, te degustirali slatke proizvode.

Drugog dana boravka, posjetili su  Parlament Europske unije.  U Europski su parlament ušli s vezanim kravatama, prepoznatljivim simbolom Hrvatske, gdje im je priređen  svečani doček, te, uz stručno vodstvo, omogućeno razgledavanje tog europskog predstavničkog  tijela. Njegovo su funkcioniranje  upoznali kroz jedan mali kviz i video prezentaciju. Potom su učenici postavljali pitanja, a stručno vodstvo  je bilo zadivljeno znanjem koje su učenici pokazali na kvizu znanja.  Poslije kviza  obišli su dvoranu u kojoj  zasjeda parlament.

Posjetili su i Ured Istarske županije  u Bruxellesu, gdje su upoznati s njegovim radom.

Slijedeće odredište je Europa u malom i Atomium. Park Europe u malom je oduševio gimnazijalce, a pogled s vrha Atomiuma na osvijetljeni grad je bio točka na i tog vrlo bogatog, uspješnog i zanimljivog dana.

Na povratku kući,  na kratko su se zadržavali u Luxemburgu, ovogodišnjem europskom gradu kulture, ne manje važnom za dio priče o funkcioniranju Europske unije.