Radni sastanak Komisija Jadranske euroregije, Venecija 03. i 04. prosinca 2007. godine

Radni sastanak Komisija Jadranske euroregije, Venecija 03. i 04. prosinca 2007. godine

U Veneciji su 03. i 04. prosinca 2007. godine održani radni sastanci komisija Jadranske euroregije te zasjedanje Izvršnog odbora. Susret je bio popraćen sa strane svih regija članica iz 6 različitih država, te prefekta Krfa (Grčka) i Vijeća Europe kao promatrači. Delegaciju Istarske županije, uz župana Jakovčića,  Oriana Otočana - člana poglavarstva za međunarodnu suradnju i EU integracije, te Kristinu Tanger - stručnu suradnicu Jadranske euroregije činili su Veljko Ostojić, Darko Lorencin, Josip Zidarić, Graciano Prekalj i Vedran Grubišić.

Na radnim sastancima svaka od pet Komisija Jadranske euroregije ( Komisija za kulturu i turizam; Komisija ta transport i infrastrukturu, Komisija za ribarstvo, Komisija za zaštitu okoliša te Komisija za proizvodne aktivnosti) prezentirala je pojedinačno svoj program rada za 2008. godinu i definirala zajedničke projektne ideje. U radu komisija sudjelovalo je ukupno preko 100 sudionika iz svih članica Jadranske euroregije. Dogovoren je i idući susret za šest mjeseci u Dubrovniku i Kotoru.

Na temelju prijedloga komisija Izvršni odbor odabrao je najbolje projektne ideje koji su obuhvatili čitavu jadransku zonu, stvarajući integralnu sinergiju među zemljama članicama. U ovoj inicijalnoj fazi prošlo je dvadesetak projektnih prijedloga - među kojima : SEEMS - Integralno upravljanje transportom na morskom autoputu jugoistočne Europe; CRISE - zajednički prekogranični morski rizici i morska sigurnost u Jadranskoj euroregiji; Gourmet Adria; ADRIAGIZC - Integrirano upravljanje obalnim zonama; A.R.A.Net - Adriatic Regional Agencies Network; Program istraživanja autohtonih sorti maslina; E.COMP - Razvoj i inovacije poduzetništva u ribarskom sektoru i usavršavanje kadrova; ECO.SEA - upravljanje i unaprjeđenje ekosustava mora i prekograničnih prirodnih resursa i dr.

Navedeni će projekti nakon razrade biti kandidirani na europske programe -  IPA CBC (Cross border co-operation) i drugi.