Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA /PHARE prekogranična suradnja s Italijom" do projekta R.O.S.A.

Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA /PHARE prekogranična suradnja s Italijom" do  projekta R.O.S.A.

Projekt R.O.S.A.  za koga je Istarska županija prije dvadesetak dana potpisala ugovor o financiranju s Europskom komisijom, našao se u  društvu s projektima - ADRI.EUR.O.P, AMAMO i  ADRIA-FOOD QUALITY -  za koja su dodijeljena sredstva na natječaju " INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja ".

Novi su projekt danas predstavili novinarima pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, član Poglavarstva zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te njegova voditeljica, mr.sc. Lorena Brgić. Projekt R.O.S.A. na taj način  potvrđuje kontinuitet   u suradnji Istarske županije s  drugim regijama u Europi i građenju partnerskih odnosa u cilju zajedničkog razvoja. Vodeći partner je  Regija Molise, a Istarska županija s Centrom za  transfer tehnologija iz Zagreba bit će koordinator na istočnoj strani Jadrana.  Zadaća je Istarske županije i CTT-a istraživanje mogućnosti za uspostavu  jedinstvenog sajma na tom dijelu Jadrana. 

Za  projekt R.O.S.A.  je  odobreno oko 87.500 eura.  Europska ga komisija donira  s  oko 65.500 eura, a ostatak će osigurati  Istarska županija, CTT i  Ministarstvo mora, prometa i veza.

Trajanje projekta je deset mjeseci od potpisivanja Ugovora. U tom vremenu treba sve pripremiti  za  pilot projekt "Jadranski sajam" -  od radionica do konferencija na kojima će biti prezentirana studija, kao preduvjet za pokretanje "Jadranskog sajma".

Istarski stručnjaci koji će raditi na projektu moći će, između ostaloga,  sudjelovati na nekoliko tradicionalnih sajmova s obje strane Jadrana ( Rimini, Budva, Bari ), kao i na stručnim seminarima.