Pazin: "Kuća za pisce - Hiža od besid" otvara svoja vrata!

Pazin: "Kuća za pisce - Hiža od besid" otvara svoja vrata!

"Kuća za pisce - Hiža od besid", projekt Istarske županije i Grada Pazina  otvara svoja vrata u ponedjeljak, 16. studenoga 2009. godine, u 11.00 sati. 
Rješenjem Konzervatorskog zavoda iz Rijeke, od 8 studenoga1962. godine, te kasnijim proširenjima na šire područje starogradske jezgre u Pazinu (područje kaštela, današnje ulice Prilaza Kaštelu, ulice Buraj, poteza do franjevačkog samostana i dr.), taj je dio grada zaštićen kao spomenik kulture, uz precizno utvrđivanje međa kulturnih dobara na području obuhvata.
Na navedenom se području nalazi  objekt  "Kuće za pisce - Hiže od besid", na spoju ulica Julesa Vernea i Hrvatskog trga. Upravo je položaj kuće bio ključan za pokretanje ovog projekta, budući da  se nalazi u pitoresknom ambijentu spoja najstarije jezgre grada - Pazinskog kaštela i Pazinske jame. Sama  kuća smještena je na rubu ponora Pazinske jame, tridesetak metara od kaštela. Taj mističan smještaj poslužio je ideji vodilji za otvaranje ovog objekta s ciljem  suradnje s mnogim književnicima, književnim i kulturnim udrugama iz Hrvatske i  inozemstva.
Projekt je realiziran za nepune tri godine. Istarska je županija za njega godišnje  izdvajala 200 tisuća, a Grad Pazin  100 tisuća kuna.
Kultura nije trošak! - osnovna je  filozofija kulturne politike Istarske županije, kultura je medij koji  oživljava gradove u Istri.
Prvi gost  "Kuće za pisce - Hiže od besid" bit će književnik Robert Perišić.