Pula: Izaslanstvo mađarske županije Somogy u Istarskoj županiji

Pula: Izaslanstvo mađarske županije Somogy u Istarskoj županiji

Izaslanstvo mađarske županije Somogy, koje predvodi zamjenik župana àrpà¡d Sà¡rdi, u višednevnom je posjetu Istarskoj županiji. Tim je povodom, u  sjedištu Istarske županije u Puli, ugledne goste primio u srijedu,  28. travnja 2010. godine, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić i v.d. pročelnika za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan.

Istra i Somogy prijateljske su regije već dugi niz godina, imaju mnogo toga zajedničkog, a veže ih i povijesna veza ovih prostora, istaknuo je Grubišić. Sporazum o suradnji ovih dviju županija potpisan je  1998. godine.

Arpad Sardi rekao je kako  županija Somogy njeguje prijateljske veze sa četiri hrvatske županije. Sa županijama se surađuje putem projekata u okviru IPA i INTERREG programa, a suradnja s Istarskom županijom vezana je uglavnom uz turizam. Dožupan Somogyja pozvao je Istarsku županiju da se uključi u  projekt «DRAVA - GASTROLOBBY» koji Somogy provodi u suradnji s POROM, razvojnom agencijom Podravine i Prigorja i Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. U okviru je  projekta sredinom svibnja predviđena dvodnevna gastronomsko-kulturna manifestacija u gradu Barču, a Istarska je županija pozvana  da se uključi u natjecanje u kuhanju u sastavu peteročlanog kuharskog tima od dužnosnika i gospodarstvenika županije.

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić je iskazao želju da se dobra gospodarska suradnja nastavi te je uputio poziv mađarskom izaslanstvu da se prezentira na prostoru Istre putem gospodarsko-kulinarske manifestacije u  listopadu 2010. godine.

Mađarski gosti podsjetili su na dugogodišnju povezanost i suradnju s Istrom, osobito na području turizma, tvrdeći da su Istra i Kvarner mađarskim državljanima među omiljenijim destinacijama za odmor.