U Puli predstavljen projekt "Priprema Istre za Strukturne fondove"

U Puli predstavljen projekt "Priprema Istre za Strukturne fondove"

Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije i Patrizia Bosich, stručna suradnica u Istarskoj županiji predstavili su 30. travnja 2010. u sjedištu županije novi međunarodni projekt "Istria getting prepared for Structural Funds - Priprema Istre za Strukturne fondove". Projekt je uspješno kandidiran na Program za razmjenu znanja Srednjoeuropske inicijative (CEI - Central European Initiative)  financiran od strane Austrijske razvojne agencije. Partneri na projektu su Istarska županija, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU integracije i talijanska Regija Veneto, Upravni odjel za međunarodne odnose, međunarodnu suradnju, ljudska prava i jednake mogućnosti. 

"Iako je ukupni proračun projekta 40.000,00 EUR, njegova dobrobit će se višestruko povećati jer će znanje i vještine koje će donijeti subjektima sa područja Istarske županije doprinijeti da oni postanu aktivni i kvalificirani partneri u provedbi europskih financijskih instrumenata unutar politike gospodarske i socijalne kohezije EU", istaknuo je pročelnik Otočan. 

Specifični ciljevi projekta su razvoj ljudskih potencijala u upravljanju strukturnim fondovima EU kroz prijenos znanja i dobrih praksi Regije Veneto različitim subjektima iz Istarske županije i stručno usavršavanje mladih i javne uprave na području Istarske županije, te razvoj apsorpcijskog kapaciteta u području Europske kohezijske politike putem jačanja administrativne strukture u Istri, pojasnila je Patrizia Bosich. 

U sklopu projekta će 20-tak sudionika različitih istarskih institucija dobiti 5-mjesečnu edukaciju o EU programima, Strukturnim fondovim, te upravljanju projektnim ciklusom. Ti će polaznici edukacije na taj način dobiti praktično i iskoristivo znanje o kandidiranju projekata na EU fondove, te i sami postati treneri u svojim institucijama. 

Za sve sudionike radionica organizirati će se i dvodnevno studijsko putovanje u Regiju Veneto gdje će se predstaviti praktični primjeri iskorištavanja brojnih mogućnosti kroz EU fondove za javni i privatni sektor ove talijanske regije. Zanimljiv je podatak da je regija Veneto u prethodnom proračunskom razdoblju EU od 2000. do 2006. godine iskoristila preko 600 milijuna EUR iz Strukturnih fondova EU. 

Projekt "Istria getting prepared for Structural Funds - Priprema Istre za Strukturne fondove" započinje u lipnju 2010. godine a završava u veljači 2011. godine završnom konferencijom "Priprema za strukturne fondove - budući izazovi za regionalni razvoj u Hrvatskoj".