Predstavljen program Europskog tjedna u Istarskoj županiji

Predstavljen program Europskog tjedna u Istarskoj županiji

Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije i stručne savjetnice u županiji, Kristina Fedel Timovski i Manuela Hrvatin predstavili su u ponedjeljak, 03. svibnja u sjedištu županije program Europskog tjedna u Istarskoj županiji. Europski tjedan se već dugi niz organizira u Istarskoj županiji, a ove se godine bogatim edukativnim programom obilježava od  03. do 09. svibnja.

Oriano Otočan je istaknuo da je najvažnija aktivnost priprema Istarske županije za strukturne fondove. "Za Istarsku je županiju važno realizirati što više projekata financiranih iz EU, jačati apsorpcijski kapacitet, informirati građane o EU procesima te pripremiti projekte za strukturne fondove iz kojih bi RH mogla dobiti čak milijardu i sto milijuna eura 2012. godine. Strukturni fondovi su važna karika jer se projekti realiziraju s EU financijama putem kojih će se realizirati aktivnosti, omogućiti financijska sredstva, dobiti novo znanje i iskustvo, razvijati partnerstva i administrativni kapacitet te se pripremiti za ulazak u EU", istaknuo je Otočan. Predstavio je i dosadašnje uspjehe Istarske županije u EU projektima - do sada je preko 60 institucija sa područja županije sudjelovalo u 106 projekata čija sredstva prelaze 20 milijuna eura.

Manuela Hrvatin detaljnije je predstavila program Europskog tjedna, te naznačila važnost konferencije "Od IPA-e do Strukturnih fondova - sve veće mogućnosti za Istru" koja će se održati u utorak i srijedu, 4. i 5. svibnja, na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković", Sveučilišta "Jurja Dobrile", Preradovićeva 1 u Puli. Konferencija je besplatna, a predavači su Oriano Otočan, Ana Beban, stručna suradnica u Odjelu za horizontalne programe (SDURF), Vlatka Marčan, stručna suradnica u Odjelu za promicanje gospodarske i socijalne kohezije (SDURF), Ivana Štrkalj, koordinatorica za međunarodne projekte, Općina Kopar, te Mrko Žabojec, voditelj Odjela za horizontalne programe (SDURF).

"Također važna aktivnost EU tjedna je i održavanje radionice o IPARD programu, metodologiji izrade projekata, provedbe i praćenja, u organizaciji Istarske županije i HUP-a. Radionica će se održati 6. i 7. svibnja za 25 učesnika koji će po završetku radionice dobiti certifikate", najavila je Hrvatin.

Kristina Fedel Timovski je naglasila kako je obilježavanje EU tjedna u Istri naraslo sa informativnog kojeg je EU tjedan imao proteklih godina na edukacijski karakter kojem se ove godine pridalo najveću pozornost. "Sve je veći interes za potrebom da se iskoriste sredstva EU, a naša je županija već puno napravila u procesu informiranja građanstva, privatnog i javnog sektora te jedinica lokalne samouprave u vezi pristupa i korištenja sredstava EU", zaključila je Kristina Fedel Timovski.

Program Europskog tjedna u Istarskoj županiji možete pronaći ovdje

Galerija fotografija