Pula: Posjet izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Istarskoj županiji

Pula: Posjet izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Istarskoj županiji


U Istarskoj je županiji boravilo u petak,  7. svibnja 2010. godine,  izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na čelu s Andrejom  Plenkovićem, državnim tajnikom za europske integracije. U sastavu izaslanstva bili su  veleposlanik Paul Vandoren, šef delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i veleposlanici Kraljevine Španjolske i Republike Italije u Hrvatskoj,  Manuel Salazar i Alessandro Pignatti Morano Di Custoza. Tom su prilikom   predstavljene aktivnosti Istarske županije u području međunarodne suradnje i  EU integracija i EU projekti.
Na prigodnom je primanju istarski župan  Ivan Jakovčić istaknuo  dobru suradnju s Ministarstvom i Vladom te naglasio njihovu iskrenu podršku u aktivnostima Istarske županije. Rekao  je da je Hrvatska dio Europe i kako su u zadnje vrijeme učinjeni veliki iskoraci u tom pogledu, ali i važnost ulaska u EU koju je slikovito nazvao "velikom obitelji". Izrazio je dobrodošlicu talijanskom  i španjolskom veleposlaniku u RH te istaknuo kako s mnogo talijanskih regija ali i španjolskom Catalunijom Istarska županija veoma dobro surađuje.
Državni  tajnik europske integracije pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković  izjavio je kako je Istra dobar primjer kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave mogle pridonijeti Hrvatskom putu u EU. "Na dobrom smo putu ulaska u EU i vjerujemo da ćemo postati članica kroz dvije godine te da će Europski tjedan u Hrvatskoj biti svaki tjedan", napomenuo je Plenković. Čestitao je županu Jakovčiću jer je nedavno imenovan  potpredsjednikom Vijeće europskih općina i regija (CEMR) što predstavlja jedan korak bliže EU.
Nakon posjeta Istarskoj županiji, izaslanstvo je posjetilo pulsku gimnaziju u kojoj su održali jednosatno predavanje na temu "Procesi europskih integracija"  u kojem su aktivno sudjelovali srednjoškolci trećih i četvrtih razreda koji su predavačima posjetili niz zanimljivih pitanja čime su pokazali svoje znanje o Europskoj uniji i pretpristupnom procesu. Učenici svake godine imaju prilike posjetiti Bruxelles, europske institucije odnosno samu Europsku uniju.



Galerija fotografija