Posjet istarskog izaslanstva mađarskoj regiji Somogy

Posjet istarskog izaslanstva mađarskoj regiji Somogy

U sklopu predstavljanja IPA II programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska, proteklog je vikenda istarsko izaslanstvo na čelu sa v.d. pročelnikom za gospodarstvo Alenom Damijanićem boravilo u mađarskoj regiji Somogy. Istarsku županiju vežu dugogodišnji prijateljski odnosi s regijom Somogy, sa čijim su gradovima Siofok, Csurgo i Marsali pobratimljeni Grad Poreč i općine Vrsar i Medulin. Stoga je Istarska županija u goste došla kao prijatelj, a ujedno i kao županija partner. Tim su povodom predstavljeni i rezultati naših programa ostvarenih na prekograničnoj suradnji sa Slovenijom te programi na Jadranskoj prekograničnoj suradnji.

Za vrijeme boravka u Mađarskoj istarsko je izaslanstvo posjetilo uzgajalište divljači u sklopu Sveučilišta u Kaposvaru. Naime, u sklopu projekta gastronomske valorizacije divljači iz Istre s posebnim naglaskom na divljač s otočja Brijuni, kojeg AZRRI provodi zajedno s Nacionalnim parkom Brijuni i lovačkim savezom Istarske županije, želi se iskoristiti znanje i iskustvo mađarskih susjeda. Predstavnici županije, AZRRI-a i otočja Brijuni upoznali su se s tehnologijom uzgoja jelena lopatara i divljih svinja. Posebna je pozornost posvećena rasijecanju i preradi mesa svih kategorija divljači, te na potrebe evropskog tržišta za tim mesom. Dogovoreni su zajednički interesi i predložena zajednička suradnja na projektima vezanim uz kvalitetniju valorizaciju divljači, a koji se mogu financirati u sklopu pretpristupnih programa.

Članovi Istarskog   izaslanstva  razgovarali su sa županom regije Somogy g. Gelencser Attilom, zamjenikom gradonačelnika Kaposvara i predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Mađarskoj o mogućnostima gospodarskog povezivanja na razini dviju županija, te posjetili   Hrvatsku kuću u Lukovišću. 

U sklopu posjeta predstavljene su hrvatskoj manjini u Mađarskoj, te regionalnim i lokalnim vlastima općina, aktivnosti koje se provode u IPA II prekograničnoj suradnji od strane pojedinih županija iz Mađarske i Hrvatske, a Istarska je županija predstavila svoja iskustva na dosadašnjim gospodarskim projektima koji su ostvareni sa Slovenijom.