Dvojezični putokazi na istarskom Ipsilonu - primjer nelegalnosti/ I cartelli stradali bilingui sull'Ipsilon istriana - un esempio d'illegalità

Dvojezični putokazi na istarskom Ipsilonu - primjer  nelegalnosti/  I cartelli stradali bilingui sull'Ipsilon istriana - un esempio d'illegalità

Dvojezični putokazi na istarskom Ipsilonu -  primjer  nelegalnosti / I cartelli stradali bilingui sull'Ipsilon istriana - un esempio d'illegalità  bila je tema konferencije za novinare, koja je održana  u utorak, 18. svibnja  2010. godine, u sjedištu Istarske županije u Puli.

Da s uporabom talijanskog jezika  u Istarskoj županiji nije išlo glatko podsjetio je u uvodnom izlaganju dr. Furio Radin, predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik. S uspostavom hrvatske države, početkom devedesetih godina, nisu doneseni zakoni o uporabi jezika nacionalnih manjina, što je imalo za posljedicu da je Hrvatska gubila obilježje  demokratske zemlje što je u suprotnosti s europskom praksom. Dr. Radin je  govorio i o poteškoćama koje je imala Istarska županija s donošenjem svog statuta kojemu  je, nakon što ga je Županijska skupština prihvatila 30. ožujka 1994. godine, Vlada Republike Hrvatske ukinula 36 članaka. Istarska je županija tek 2001. godine, dobila političku i pravnu bitku za vrijednosti prvog istarskog statuta. 

Pokazalo se još jednom, kao toliko puta ranije u turbulentnoj istarskoj povijesti, da Istrani  bolje osjećaju bilo vremena,  uvijek korak ispred drugih i da, ma koliko  drugačije a opet razumljivo govore. Da nas povijest ne bi ponovno podučavala,  treba spriječiti skidanje  već postojećih dvojezičnih putokaza na istarskom Ipsilonu, sada kada ta prometnica dobiva puni profil autoceste.

Dr. Radin i zamjenica župana Istarske županije  Viviana Benussi uputili su više dopisa Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na koje ministar još nije odgovorio. Nije bilo bolje ni poslije intervencije   premijerke Jadranke Kosor. Zbog toga je dr. Radin najavio da će u srijedu, 19. svibnja 2010. godine, na sjednici Sabora učiniti zadnji pokušaj postavljanjem zastupničkog pitanja da Hrvatska ne može biti dio Europe ukoliko se to ne riješi i ako dalje ustraje na ovakvom kršenju  manjinskih i ljudskih prava.

Zamjenica župana, gospođa Benussi zauzela se za poštivanje zakona i uspostavu dijaloga, što je preduvjet demokracije. Skidanje dvojezičnih natpisa na  Ipsilonu u suprotnosti je sa Statutom Istarske županije i Zakonom o  područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.