Mostar: Sastanak Izvršnog odbora Jadranske euroregije

Mostar: Sastanak Izvršnog odbora Jadranske euroregije

Na sastanku Izvršnog odbora Jadranske euroregije, održanom  u srijedu, 30. lipnja 2010. godine u Mostaru (BiH), predstavljeni su projekti proizašli iz rada Komisija Jadranske euroregije. Riječ je o projektima koji su prošli prvu fazu evaluacije na programu Jadranska prekogranična suradnja. 15 projekata u vrijednosti od 45 milijuna eura iz oblasti zaštite okoliša, turizma i kulture, prometa i infrastrukture, te proizvodnih aktivnosti trenutno su u fazi razmatranja od strane upravljačkog tijela programa. 

Članovi Izvršnog odbora razgovarali su o Europskoj strategiji za Jadran, čija je vrijednost bila već utvrđena na posljednjoj Skupštini Jadranske euroregije u Splitu, gdje je usvojena Deklaracija o pokretanju Inicijative o donošenju Jadranske strategije. U Bruxellesu je međutim u svibnju 2010. godine zamjenik Tajnika MVP Italije, Alfredo Mantica, najavio potrebu stvaranja Jadransko-jonske strategije, stoga će se u budućnosti razmotriti mogućnost širenja Jadranske euroregije i na jonsko područje. 

Župan Ivan Jakovčić, u funkciji predsjednika Jadranske euroregije, informirao je članove Izvršnog odbora o nadolazećem susretu Izvršnog odbora u Strasbourgu, 13. rujna 2010. godine, sa čelnim ljudima Crnomorske euroregije pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Susret dviju euroregija, postavit će temelje za buduću suradnju i zajedničke inicijative.

VI Skupština Jadranske euroregije održat će se u drugoj polovici listopada u Trstu, najavio je Jakovčić. 

Galerija fotografija