Pula: Župan Ivan Jakovčić predstavio novinarima dodijeljeno mu priznanje "Leader"

Pula: Župan Ivan Jakovčić predstavio novinarima dodijeljeno mu priznanje "Leader"

Istarski se župan Ivan Jakovčić obratio u srijedu, 17. studenoga 2010. godine,  novinarima po prvi puta kao  najbolji regionalni  europski političar u ovoj godini. Prestižno priznanje "Leader" koje se, također, prvi puta dodjeljuje za  postignute rezultate u politici na regionalnoj razini, uručeno mu je u ponedjeljak, 15. studenoga 2010. godine  sjedištu Odbora regija u Bruxellesu, a nominirao ga je Savez liberala i demokrata za Europu pri Odboru regija Europske skupštine lokalnih i regionalnih predstavnika.

Župan je u obrazloženju priznanja, na konferenciji za novinare, naveo kontinuirani rad  u zastupanju liberalnih i demokratskih načela i  postignuća u izgradnji  regionalnog identiteta Istre. Rekao je da mu priznanje puno znači, jer 20 godina bavljenja politikom nije prošlo nezapaženo, kako u Istri tako ni u Europi. To je priznanje, kako je naveo, i svim njegovim suradnicima s kojima je  u tih 20 godina promicao  takva politička načela. Zahvalio se i novinarima koji su svojim pisanjem pridonijelo tomu, a prigodno će primanje, tim povodom, održati idući tjedan u prostorijama IDS-a u Puli.

Poslije predstavljanja priznanja, župan Jakovčić je odgovarao na novinarska pitanja. Prvo se odnosilo na projekt Guggenheim, za koji  je župan zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor svojevremeno najavio potpisivanje ugovora za njegovu realizaciju. Župan je istaknuo kako  želi da se to što prije dogodi i očekuje razumijevanje i poticaj Vlade RH, kako bi se učinilo ono što je dogovoreno u Americi.

Jedno se pitanje odnosilo na porast nezaposlenosti što je u suprotnosti sa županovim obećanjem  da će ono u Istri pasti ispod pet posto. Odgovarajući, župan je rekao kako je takvo obećanje dao prije tri godine, kada nije nitko računao na  krizu. A kako Istra nije izolirani otok, kriza je učinila svoje. Nezaposlenost bismo lakše smanjili da smo realizirali mnoge projekte za koje sa zalažem već deset godina - naglasio je župan, istaknuvši pritom  projekt Brijuni rivijera i 10 golf igrališta.

Na pitanje o teritorijalnom ustrojstvu i koliko je lokalni ustroj leglo korupcije, župan je kratko odgovorio kako se godinama zalaže za decentralizaciju i da Istra ima izražen regionalni identitet. Što se tiče legla korupcije to treba istražiti.

Novinare je zanimao županov stav oko  izjave ministra Popijača da smo molili Rockwool da dođe u Istru a onda  ga nastojimo onemogućiti, ugovora za kupnju zemljišta na Facinki, šutnje u povodu štrajka u Glasu Istre, te o državnom proračunu. Kratko je odgovorio da je njegov stav oko Rockwoola poznat građanima Pićanštine, što se Facinke tiče porečki gradonačelnik mirno  spava, a drago mu je što je u Glasu Istre došlo do dogovora. U vezi državnog proračuna kratko je rekao da nema iluzija  da će Istra  dobiti više u bilo kojoj kombinaciji vlasti. 

Galerija fotografija