Pula: Primanje župana Občine Starše ( Maribor) Bojana Kirbiša i suradnika

Pula: Primanje župana Občine Starše ( Maribor) Bojana Kirbiša i suradnika

U posjetu Istarskoj županiji nalaze se župan slovenske Občine Starše Bojan Kirbiš i njegov suradnik, zadužen za  komunalne djelatnosti i poljoprivredu Bogdan Rokavec. Ugledne je goste  u srijedu, 29. lipnja 2011. godine, svom  uredu u Puli primio zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić.

Razgovarali su o  prekograničnoj suradnji i mogućnostima korištenja sredstava iz  fondova Europske unije. Občina Starše, ima  oko  4.200 stanovnika, i  izdvajanjem iz  Mestne občine Maribor,  ustanovljena je 1. siječnja 1995. godine. Ima osam naselja i proračun u visini od  šest milijuna eura. Iz  europskih fondova  privuku godišnje  za svoje programe daljnjih milijun i pol eura. Njihova su iskustva od iznimne važnosti za  lokalne jedinice u Istarskoj županiji, kada će se, ulaskom u Europsku uniju, mnogi programi  financirati iz strukturnih fondova, gdje će i sredstva biti veća. Istaknuli su mnoge programe na području gospodarstva, osobito turizma,  te sporta i kulture, koji bi Istri, po uzoru na  Občinu Starše,  bili zanmljivi.

Predstavnici  Občine Starše, posjetili su i  Medulin, gdje su razgovarali na istu temu. Svoj su boravak u Istri iskoristili da upute poziv  kulturnim djelatnicima da se uključe u programe u sklopu projekta Maribor - Europska prijestolnica kulture 2012. 

Galerija fotografija