Poreč:Treći sastanak Komisije ARLEM-a za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove

Poreč:Treći sastanak Komisije ARLEM-a za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove

U Istarskoj sabornici u Poreču održan je u petak,  8. srpnja 2011. godine, treći sastanak Komisije Ecoter - za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove asocijacije ARLEM - Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana.

Na sastanku, čiji su domaćini i predsjedatelji bili župan Istarske županije Ivan Jakovčić i potpredsjednik ARLEM-a Luc Van den Brande, okupilo se pedesetak sudionika iz 15 zemalja iz Europe i Afrike.

Gospodin Luc Van den Brande je čestitao Hrvatskoj na završetku pristupnih pregovora i istaknuo važnost uloge Istarske županije u tom procesu.

ARLEM je vrlo važan čimbenik,  jer okuplja i spaja lokalne i regionalne vlasti iz 43 zemlje Europe i južnog Mediterana, te pomaže stvaranju sinergije i suradnje različitih zemalja, što doprinosi stvaranju zone stabilnosti, prosperiteta i mira na Mediteranu, istaknuo je  istarski župan Ivan Jakovčić. 

Na dvjema su sjednicama obrađene  teme "Uloge malog i srednjeg poduzetništva na Mediteranu" i "Očuvanje i unaprjeđenje kulturne baštine Mediterana". Na njima su sudjelovali uglednici, poput  gospođe. Linde Gillham predsjedavajuće Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Hrvatska, gospodina Fatallah Oualalou gradonačelnika marokanskog grada Rabata, gospođe. Marie Corman izaslanice Europske Komisije za područje poduzetništva i industrije te međunarodne poslove, gospodina Asima GÏ‹sebija, gradonačelnika turskog grada Gaziantepa, prof. dr. Josepha Mifsuda predsjednika Euro-Mediteranskog sveučilišta, gospođe Costanze de Simone predstavnice UNESCO-a iz Regionalnog ureda za znanost arapskih država, gospodina Ashraf Mohamed Hassan Helal, guvernera Monopije iz Egipta i druge.

U raspravi oko uloge malog i srednjeg poduzetništva na Mediteranu naglašeno je da su mala i srednja poduzeća od iznimne važnosti  za ekonomski razvoj. Mala i srednja poduzeća su stupovi ekonomije, izjavio je Ashraf Mohamed Hassan Helal, guverner Monopije iz Egipta i naglasio kako se pristup financijama mora poboljšati kao i dostupnost edukacije.

Rasprava o kulturnom nasljeđu je pokazala da očuvanje kulturne baštine pomaže očuvanju i poboljšanju kvalitete života građana te može pridonijeti  ekonomskom razvoju. Članovi ARLEM - a su istaknuli da EU mora imati veći utjecaj i fokus na kulturu. Potrebno je također stvoriti sinergiju različitih aktera i inicijativa, a svakako i  privatni sektor mora biti uključen.

Galerija fotografija