Draguć: Predstavljena fotomonografija i prateći DVD "Šareni trag istarskih fresaka" i potpisan Ugovor za uređenje"Kuće istarskih fresaka"

Draguć: Predstavljena  fotomonografija i prateći DVD "Šareni  trag istarskih fresaka" i potpisan Ugovor  za uređenje"Kuće istarskih fresaka"

U Draguću je, u četvrtak, 21. srpnja 2011. godine, predstavljena  fotomonografija i prateći DVD "Šareni  trag istarskih fresaka". Uz autore, Željka Bistrovića i Ivu Pervana te urednicu Jasnu Perković, na predstavljanje ovog iznimnog projekta došli su župan Ivan Jakovčić, načelnik Općine Cerovlje Emil Daus, te pročelnici županijskih odjela Vladimir Torbica, Oriano Otočan i Miodrag Čerina. 

U sklopu predstavljanja, Jakovčić i Daus  potpisali su Ugovor između Istarske županije i Općine Cerovlje o uređenju "Kuće istarskih fresaka", za čije će se potrebe do 2013. godine adaptirati  stara škola u Draguću. 

Fotomonografiju "Šareni  trag istarskih fresaka" Istarska je županija izdala u sklopu projekta REVITAS. 

O projektu  REVITAS: 

REVITAS - Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu projekt je koji u suradnji s Gradskom općinom Kopar, Općinom Izola, Općinom Piran, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije-ispostava Piran, Općinom Svetvinčenat, Gradom Porečom, Gradom Buzetom, Gradom Vodnjanom te Turističkom zajednicom Istarske županije provodi Istarska županija.  

REVITAS - Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu prekogranični je projekt, sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007-2013 (IPA - instrument pretpristupne pomoći).

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a financijska vrijednost 1.840.362,92 EUR, od čega 85% sufinanciranja predstavlja udio IPA sredstava dok udio partnera iznosi 15% ukupne financijske vrijednosti projekta. 

Opći prekogranični ciljevi projekta REVITAS su:

  • zaustavljanje propadanja istarske unutrašnjosti uz očuvanje kulturne baštine i promicanje razvojnih i turističkih integriranih proizvoda;
  • oblikovanje prekogranične turističke destinacije i promicanje održivog razvoja turizma u istarskom ruralnom području na temelju kulturnog i prirodnog bogatstva tog područja.                    

Realiziraju se kroz specifične ciljeve koji obuhvaćaju:

  • razvoj modela revitalizacije istarskog zaleđa,
  • razvoj integriranih turističkih proizvoda i usluga sa svrhom oblikovanja jedinstvene prekogranične turističke destinacije Istre,
  • poboljšanje i obnovu infrastrukture za turizam te obnovu kulturne baštine i
  • poticanje prekogranične kulturne razmjene i događaja.  

Istarska županija, kao partner s najviše iskustva s hrvatske strane, koordinira i nadzire rad svih hrvatskih partnera, te doprinosi uklanjanju administrativnih prepreka i smanjenju rizika koja donose kompleksna partnerstva širenjem znanja o provođenju projekta.  

REVITAS obuhvaća mnogobrojne aktivnosti koje su provedene ili su u tijeku provedbe u skladu s trajanjem projekta.

U cilju promocije projektnih rezultata, osmišljena je i postavljena internetska stranica www.revitas.org koja omogućava projektnom timu unošenje svih podataka relevantnih za projekt s ciljem što kvalitetnijeg informiranja korisnike i ciljanih skupina (turiste, kulturne djelatnike, lokalno stanovništvo). Istarska županija-Regione Istriana koordinira i organizira izradu gotovo cjelokupnog višejezičnog zajedničkog promotivnog materijala projekta: multimedijalne fotomonografije, dva šestojezična vodiča: "Istra-Urbana povijesna središta" i "Kulturne i prirodne znamenitosti unutrašnjosti Istre" gdje je obrađeno po 20 lokaliteta, te DVD o projektu, plakati, knjiške oznake, deplijani i razglednice. Svi materijali biti će dostupni u šest info-centara i na deset info-točaka s info-kioscima i tematskim tablama dogovorenima u okviru projekta. Slijedom realizacije pojedinih ciljeva organiziraju se press konferencije te promotivne  reportaže i spotovi.  

Istarska županija organizira i sudjeluje sa stručnjacima na uspostavljanju metodologije revitalizacije i realizaciji dvije zajedničke prekogranične studije revitalizacije.

Vrhunski stručnjaci izraditi će studiju metodologije revitalizacije starogradskih jezgri Istre s ciljem osiguranja održivog razvoja kroz konkretne primjere i metode revitalizacije.  

Organizirane su i dvije prekogranične ekskurzije. Istarska županija sudjeluje i u osmišljavanju prostora info centara koji bi predstavljali lokalni identitet, zadovoljili potrebe modernih turista, te integrirali lokalnu zajednicu u edukacije i manifestacije promovirajući održivi razvoj turizma nove turističke destinacije hrvatske i slovenske Istre.  

U okviru projekta REVITAS educiralo se i zaposlilo 6 osoba za voditelje info centara, a pulsko Sveučilište Juraj Dobrila je u okviru projekta ujedno organiziralo, tijekom mjeseca svibnja 2011. godine, seminare i studijska putovanja namijenjene edukaciji turističkih vodiča i onih koji to tek trebaju postati, te edukaciju djelatnika turističkih agencija s ciljem promoviranja i širenja znanja o turističkim itinerarima.

Zajedno s voditeljima info centara Istarska županija sudjelovat će u organizaciji radionica i 23 promotivna događanja u info centrima s ciljem predstavljanja rezultata metodologije revitalizacije zaleđa Istre i ostalih rezultata nastalih u okviru projekta REVITAS. 

Galerija fotografija