Pula: Primanje u povodu 20. rođendana 119. brigade Hrvatske vojske

Pula: Primanje  u povodu  20. rođendana 119. brigade Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja  20. obljetnice osnutka 119. brigade  Hrvatske vojske, istarski je župan Ivan Jakovčić priredio u srijedu, 7. rujna 2011. godine, prigodno primanje za izaslanstvo i predstavnike Kluba 119. brigade. Brigada je formirana 7. rujna 1991. godine. Bila je to prva veća organizirana  vojna postrojba iz Istre koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici. Značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

O slavnom putu brigade i njezinih više od šest i pol tisuća pripadnika, govorio je Roberto Fabris, jedan od pet njezinih zapovjednika i  predsjednik   "KLUBA 1. BOJNE 119. BRIGADE". Brigada je časno i u cijelosti  ispunila postavljene joj zadatke, i nije iza sebe na ratištima ostavila nešto zbog čega bi se danas morali sramiti, naglasio je Fabris, te zaključio kako  su i danas, djelovanjem kroz udruge, njezini pripadnici aktivni u svojim sredinama.

O pripremama brigade i o mobilizaciji i osposobljavanju  dragovoljaca za odlazak na ratište govorio je  njezin prvi zapovjednik Branko Bošnjak. Pritom je istaknuo dobru suradnju s gradskim vlastima prigodom preuzimanja  vojnih objekata bivše JNA.

Uz čestitke u povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka 119. brigade,  župan Jakovčić je naglasio kako smo u Istarskoj županiji ponosni  na veliki angažman i sudjelovanje 119. brigade u Domovinskom ratu. Izrazio je zadovoljstvo što se planira urediti  Spomen soba 119. brigade i na taj način  dostojno vrednuje i čuva uspomena na slavni vojni put brigade, koja je ispisala veličanstvene stranice borbe za  slobodnu i samostalnu  Hrvatsku.