Pula: Predstavljen projekt PARADISO

Pula: Predstavljen projekt PARADISO

Na konferenciji za novinare  održanoj u  utorak, 13. rujna 2011. godine, u sjedištu  Istarske županije u Puli,   predstavljen je projekt PARADISO (Pane Racconti Diaologo e Solidarieta'"). Projekt je prijavio CEFAL, neprofitna ustanova za obrazovanje ispred regije Emilia Romagna u suradnji sa Zajednicom Talijana Grada Rovinja i pridruženim partnerima: Istarskom županijom, La Fondazione Opera Madona del Lavoro, Il Villaggio del Fanciullo, i ugostiteljsko turističke škole iz Poreča, Pule i Rovinja.

O projektu je govorio  Radenko Matijašić, stručni suradnik  u Upravnom odjelu za  međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije. Budući da je tema projekta  područje ugostiteljstva i turizma, konkretno tradicionalni proizvodi od brašna u regijama  Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia i Istarskoj županiji, i usmjeren prema mladima, u radu konferencije sudjelovali su predstavnici  ugostiteljsko-turističkih škola iz Poreča, Pule i Rovinja.Tema ima i alegorijsko značenje, jer kruh na simboličan način predstavlja rad i solidarnost, ponuditi nekoga kruhom izraz je otvorenosti i gostoljubivosti.

Rezultati projekta poslužit će za nove didaktičke programe u cilju stvaranja novih  sadržaja na obuhvaćenom području, a predviđena je razmjena sadržaja i metoda rada među partnerima putem novih tehnologija, ali i mobilnost samih učenika koji će se naći u ulozi domaćina i ulozi gosta tokom provođenja projekta. Pod sloganom: " kruh i rad, pravo i dar za sve" kreirat će novi proizvod kojim će  se racionalizirati  korištenje kruha (mogućnost da se prerađeni neprodani kruh koristiti u socijalnim mrežama i tako smanji rasipanje resursa). Taj  će proizvod  biti predstavljen na završnom međunarodnom susretu učenika iz uključenih regija, a i šire.

Potvrđeno je financiranje projekta u trajanju od 6 mjeseci od strane Ministarstva za mlade Republike Italije, u ukupnom iznosu od 50.000 eura.

Galerija fotografija