Pula: predstavljen EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Region)

Pula: predstavljen  EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Region)

Valter Poropat, direktor IRENA-e-Istarske Regionalne Energetske Agencije predstavio je na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli  (srijeda, 14. rujna 2011. godine), EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in Adriatic Region). U radu konferencije sudjelovali su  Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije i predsjednik Nadzornog Odbora IRENA-e, Luciano Delbianco, član NO IRENA-e  i stručna suradnica za provedbu projekta Doris Percan.

SEA-R je jadan od projekata koji se kandidirao za sredstva iz Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013.  Istarskoj Regionalnoj Energetskoj Agenciji u sklopu SEA-R projekta odobren je ukupan proračun u iznosu 370.380,00 €, dok je ukupna vrijednost projekta 1.960.338,00 €.

Opći cilj SEA-R projekta, čiji je nositelj talijanska općina Pesaro, je promicanje znanja o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u Jadranskoj regiji, s naglaskom na investicije. Projekt se sastoji od tri glavna potprojekta vezana za tri identificirana izvora energije: SUNČEVA ENERGIJA, ENERGIJA MORA i ENERGIJA ZNANJA.

SUNČEVA ENERGIJA: Cilj projekta je definirati instrumente i mjere za planiranje investicija na građevinama u skladu s mjerama štednje energije (povodeći se za načelom ''ne rasipati energiju''); zatim omogućiti instrumente i fotonaponskih sustava.

ENERGIJA MORA: Cilj projekta je ispitati mogućnost proizvodnje bio-plina iz morskih algi. Mogućnost proizvodnje bio-plina postrojenjima koja će se izgraditi u Ferrari, a potom i razraditi industrijskim poslovnim planom.

ENERGIJA ZNANJA: Senzibiliziranje javnosti za štednju energije i RES (Renewable energy sources). Znanje je strateški pokretaču promoviranju širih investicija na ovom području, obzirom da operateri (javni/privatni) moraju biti upoznati s novim energetskim  mogućnostima. Cilj je koji bi pružili informacije, savjete i na praktičan način prikazali mogućnosti primjene RES-a.

Nakon završene implementacije tri glavna potprojekta, potencijalnim korisnicima će  se putem Road Show događaja predstaviti rezultati projekta.  Road Show će se organizirati na sedam lokacija, u regijama / gradovima koji sudjeluju u projektu: Pesaro, Cesena, Ferrara, Kopar, Pula, Banja Luka i Tirana. U svakoj regiji / gradu događaj će trajati  tri dana i biti će popraćen radionicama, seminarima i posjetima lokacija na kojima su se izvele pilot akcije.

Na temelju prikupljenih znanja i iskustava objavit će se Financijske smjernice za instalaciju fotonaponskih sustava na građevinama, uspostavu Energy Info Demo Pointa i proizvodnju bioplina iz morskih algi. Ove smjernice pripremit će teren za veća ulaganja vezana uz navedene aktivnosti kroz javne i privatne izvore financiranja (Strukturne fondove EU; IPA; nacionalne, regionalne i međunarodne donatore; EBRD; EIB; poduzetnički kapital; nacionalne ili lokalne banke i sl.).

Galerija fotografija