Bari: Treće plenarno zasjedanje ARLEM-a

Bari: Treće plenarno zasjedanje ARLEM-a

U talijanskom se Bariju održava  treće plenarno zasjedanje asocijacije ARLEM    - Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana. Skup je pobudio  veliko zanimanje članica  ARLEM-a  iz Europe i Afrike, koje se na zasjedanje poslale svoje predstavnike, a u ime Istarske županije sudjelovao je župan Ivan Jakovčić.

Godišnje izvješće o radu ARLEM-a podnijeli su  Mohamed Boudra i Mercedes Bresso, kopredsjednici i predsjedatelji na plenarnoj sjednici. Usvojena su godišnja izvješća ARLEM-a. U raspravi su sudjelovali brojni uglednici, koji su naglasili važnost tema  poput obnovljivih izvora energije i ekološke zaštite na Mediteranu. Razgovaralo se o ulozi malog i srednjeg poduzetništva, boljem prometnom povezivanju  i očuvanju i unaprjeđenju kulturne baštine.

ARLEM je vrlo važan čimbenik,  jer okuplja i spaja lokalne i regionalne vlasti iz mnogih zemalja Europe i južnog Mediterana, te pomaže stvaranju sinergije i suradnje različitih regija, što doprinosi stvaranju zone stabilnosti, prosperiteta i mira na Mediteranu. U tom će kontekstu župan Jakovčić govoriti o važnosti turizma i kulture kao integrativnim granama na kojima će se naglasiti posebnosti ali i  potvrditi zajedništvo svih članica.

Za boravka u Bariju Jakovčić je imao nekoliko bilateralnih susreta. Sastao se  s predsjednikom talijanske regije Puglia Nichijem Vendolom, s kojim je razgovarao o suradnji između dvije regije, a s gospođom Mercedes Bresso  razgovarao o sudjelovanju RH u Odboru regija EU.

Galerija fotografija