Prijem župana i predsjednika Skupštine Istarske županije za novoizabrane saborske zastupnike

Prijem župana i predsjednika Skupštine Istarske županije za novoizabrane saborske zastupnike

Istarski zastupnici u Hrvatskom saboru: "Projekti se moraju realizirati"

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić  sa suradnicima i predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac, primili su  u ponedjeljak, 9. siječnja, u sjedištu Istarske županije u Puli novoizabrane zastupnike u Sabor Republike Hrvatske iz Istarske županije, iz svih političkih opcija koje su izabrane u Parlament.

Zastupnici  u Saboru iz Istre, različitih političkih provenijencija, izrazili su zadovoljstvo susretom i razgovorom sa županom i suradnicima te su dali potporu realizaciji istarskih projekata. Dogovoreno je i kako će se zastupnici sa županom sastajati svaka tri mjeseca, ili po potrebi.

Na sastanku su, uz župana i predsjednika Skupštine bili i zamjenici župana Viviana Benussi i Vedran Grubišić, pročelnici za međunarodne odnose i europske integracije te za gospodarstvo Istarske županije Oriano Otočan i Alen Damijanić, uz novoizabrane saborske zastupnike Valtera Boljunčića, Giovannia Sponzu, Peđu Grbina, Tanju Vrbat , Silvana Hrelju, Nedžada Hodžića i Furia Radina. Damir Kajin,  Nansi Tireli i Ada Damjanac  ranije su se ispričali zbog nemogućnosti dolaska na sastanak.

"U jednosatnom razgovoru bilo je govora o očekivanjima Istre od novog saziva Sabora i nove Vlade, koja su velika. Mogu reći da smo zadovoljni održanim razgovorom. Saborski zastupnici potvrdili potrebu da se u Istri realiziraju svi ključni projekti koje smo prezentirali", naglasio je župan Jakovčić.

Od ključnih je projekata izdvojio gradnju nove pulske Opće bolnice, sveučilišnog kampusa i županijskog centra za gospodarenje otpadom kao i  domova za starije i nemoćne, i druge.

"Sve to uključuje i bitne razvojne gospodarske programe jer je u Istri nezaposlenost prevelika. Složni smo u tome, jer smo ljudi koji su dobili mandate da u naredne četiri godine zaista ispune očekivanja građana koji su u konačnici glasali za nas. Siguran sam da će kolegice i kolege u hrvatskom parlamentu iskreno i do kraja lobirati za istarske projekte", istaknuo je župan Jakovčić.

Zastupnik Talijanske nacionalne manjine Radin je u obraćanju novinarima kazao kako očekuje od nove Vlade da poštuje Istru kao posebnu regiju te je naglasio potrebu konkretne i efikasne decentralizacije.

Predsjednik Skupštine Istarske županije Kozlevac je kazao je kako je ovakav susret doista bio potreban i ponovio da očekuju realizaciju istarskih projekata. "Parlament će u Zagrebu odlučivati o državnom proračunu i o svim bitnim investicijama u državi. Naši saborski zastupnici će to podržati", rekao je Kozlevac.

Novinarima se obratio predsjednik i saborski zastupnik HSU-a Hrelja koji ističe veliki značaj istarskih saborskih zastupnika u Zagrebu. "Bit ćemo u Zagrebu, stoga ćemo imati dovoljno vremena i prilike za koordinaciju aktivnosti. Vremena nisu laka, pa moramo svu kreativnost uložiti u realizaciju projekata, u tome sudjelovati na sve načine, posebno putem EU fondova, kako bi se oni u konačnici i realizirali", rekao je.

Saborska zastupnica SDP-a Vrbat ističe kako je dobra komunikacija ključna te je pozdravila inicijativu župana Jakovčića da, kao prvi župan u Hrvatskoj, okupi i razgovara sa saborskim zastupnicima s područja županije. Kao goruće projekte koji imaju prednost u realizaciji, izdvojila je izgradnju nove pulske bolnice i sveučilišnog kampusa u Puli.

Nedžad Hodžić zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine istaknuo je kako će kao predstavnik manjina davati podršku svim projektima u Istri i naglasio da je Istra perjanica hrvatskog gospodarstva i turizma. "Potrudit ćemo se da tako i ostane", zaključio je.