Priopćenje s konferencije za novinare župana Istarske županije - "Istra u 2012."

Priopćenje s konferencije za novinare župana Istarske županije - "Istra u 2012."

Na današnjoj konferenciji za novinare župan Istarske županije Ivan Jakovčić još je jednom javnosti zaželio sretnu i uspješnu Novu 2012. godinu, te se osvrnuo na to koja su realna očekivanja Istre u godini pred nama, prvenstveno na očekivanja od nove Vlade Republike Hrvatske.

"Ovo je prva Vlada za koju možemo reći da je senzibilizirana za Istru, za naše razvojne programe i političke zahtjeve, koje želimo realizirati u partnerstvu s građanima", izjavio je župan Jakovčić.

U prioritete župan je uvrstio izgradnju nove bolnice, nastavak izgradnje Istarskog ipsilona prema Rijeci, stvaranje preduvjeta za izgradnju i uređenje sveučilišnog kampusa, te stvaranje preduvjeta za realizaciju projekta obrazovanja "Istra znanja". Ekološki prioritet Istarske županije je sustavno zbrinjavanje otpada i izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom, ali i otpadnih voda. Od Vlade župan očekuje i praćenje kulturnih programa, te dogovor oko poljoprivredne politike, kao i oko gospodarskih razvojnih programa.

"Ozbiljan dogovor očekujem i oko razvojnog programa Brijuni rivijere te oko realizacije projekta TE Plomin, ovog važnog energetskog projekta izgradnje elektrane za koju piše da ju želimo na plin", kaže župan.

Politički zahtjev prema novoj Vladi u 2012. bit će prvi korak ka decentralizaciji.

"Želimo stvoriti pretpostavke za decentralizaciju, a polazište je Ustav. Držim da naš zahtjev pada na plodno tlo jer je ova Vlada na neki način i istarska Vlada, obojana bojama koje imaju političku većinu", naglasio je župan.

Župan Jakovčić naglasio je nadalje kako je važna jasna odluka građana Istre za Europsku uniju na predstojećem referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, obzirom da je Istra jedna od povijesnih europskih regija. Župan je pozdravio i diferencirani pristup poreznoj politici.

Galerija fotografija