Pula: S ministrom zdravlja o hitnoj medicinskoj pomoći u Istarskoj županiji

Pula: S ministrom zdravlja o hitnoj medicinskoj pomoći u Istarskoj županiji

Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Istarskom županijom organizirao je danas, u sjedištu Istarske županije u Puli,  zajednički sastanak ministra zdravlja Rajka Ostojića s predstavnicima istarskih zdravstvenih ustanova, na koji  su pozvani gradonačelnici  Labina, Pazina, Poreča i Umaga, a povodom inicijative građana u  tim gradovima, kada su potpisivanjem peticije tražili  učinkovito rješenje za hitnu medicinsku pomoć. Prije rasprave predstavnici i aktivisti građanske inicijative predali su ministru  prikupljanih 19.000 potpisa.

Obrazlažući  problematiku, načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić  je istaknuo kako je, sukladno zdravstvenoj reformi, od 1. studenoga 2011. godine, u Istarskoj  županiji započeo s radom Zavod za hitnu medicinu, koji je donio i više financijskih sredstava ali još uvijek nedovoljno da zadovolji standard kakav traže građani. Zbog uočenih nedostataka i želje da građani ne nailaze na zatvorena vrata hitne pomoći, 23. studenog 2011. godine sklopljen je Sporazum o suradnji između Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu. Sustav je nadograđen našim istarskim modelom, koji znači da je u djelatnost stalno uključeno još 5,5 doktora medicine, 10 medicinskih sestara - tehničara, te zdravstveni djelatnici i djelatnici sanitetskog prijevoza po potrebi. To se financira sredstvima lokalne samouprave. Vjerovali smo da će reorganizacija biti dobro provedena, pa nismo očekivali ovakvu reakciju građana - naglasio je Drandić.  

Probleme, što su ih kroz raspravu iznijeli predstavnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć,  Istarskih domova zdravlja, Povjerenstva  Hrvatske liječničke komore, Koordinacije liječnika obiteljske medicine,  Hitne medicinske pomoći  Poreča, Pazina, Umaga i Labina, te gradonačelnici tih gradova, ukazali su na razjedinjenost  zdravstvenih službi i teškoće u dostupnosti zdravstvenih usluga. Reagirao je ministar i izrazio zabrinutost što u najuređenijoj hrvatskoj županiji prepoznaje četiri feuda - obiteljski medicinu,  hitnu medicinsku pomoć, sanitet i bolnički sustav, koji se ne mogu dogovoriti. Očekuje nas decentralizacija, kada će dogovor biti nužan, bez pritisaka  sa strane, gdje će se moći izgraditi sustav  kakav  odgovara  građanima. Decentralizacija nam daje  nove mogućnosti - financije ali i obaveze. Poručio je prisutnima neka budu  zrcalo organiziranosti  sustava.

Gospodin Ostojić je pohvalio  Istarsku županiju, s kojom država priprema  dokumentaciju  javnog natječaja za novu pulsku bolnicu, čija će izgradnja započeti u ovoj godini.

U ime organizatora, na dobrom se odazivu zahvalio Mladen Momčinović, iskazavši uvjerenje da će svi zajedno svojim stručnim i aktivističkim angažmanom  pridonijeti  kvalitetnom pristupu i pronalaženju korisnih rješenja, koja će zadovoljiti pravila struke i potrebe građana. Nastavit će se s ovakvim skupovima, a na političarima i struci je da s konkretnim prijedlozima i rješenjima izađu pred građane.

Galerija fotografija