Pula: 21. ožujka - prvo službeno obilježavanje svjetskog Down sindrom dana u Republici Hrvatskoj

Pula: 21. ožujka -  prvo službeno obilježavanje svjetskog    Down sindrom dana u Republici Hrvatskoj

"Hvala ti Lea što si se rodila i dala mi šansu da gradim kvalitetniji život za osobe s Down sindromom i pomognem da ostvare pravo na dostojanstvo i  različitost" - tim je riječima  zahvale svojoj kćerki,  ravnateljica pulskog  Down sindrom centra Branka Butorac započela  obraćanje novinarima ne konferenciji održanoj u ponedjeljak, 19. ožujka 2012. godine, najavljujući programe prvog obilježavanja svjetskog    Down sindrom dana u Republici Hrvatskoj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju da se  21. ožujak  u svijetu obilježava kao  Down sindrom dan. Istarska županija i Pula imaju čast, na republičkoj razini,  službeno obilježiti svjetski Down syndrom dan, zahvaljujući pulskom  Down sindrom centru i njezinoj ravnateljici  dr. med. Branki Butorac, dobitnici  svjetske nagrade World Down  Syndrome Day Award.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc.  Ive Josipovića, potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i župana istarske županije Ivana Jakovčića, taj će se dan  prigodno obilježiti nizom programa. Tako će u utorak, 20. ožujka, predsjednik Republike  Ivo Josipović  primiti na Pantovčaku izaslanstvo pulskog Centra i objaviti rezoluciju. Središnja će se svečanost održati na pulskoj Portarati i  caffe baru Uliks u srijedu, 21. ožujka, pod geslom  "S nama počinje proljeće". Kako je  najavila gospođa Butorac, na svečanost obilježavanja doći će 240 obitelji iz svih dijelova Hrvatske.

Na konferenciji je riječi zahvale svih roditelja uputila  gospođa  Vida Marjanović, majka mladića s down sindromom, istaknuvši  da joj je sin Andrea dao istinski smisao života.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Vera Radolović izrazila je zadovoljstvo što je djeca s down sindromom doživljavaju kao prijateljicu. Od njih možemo naučiti  kako jedno dugome pomoći, istaknula je  gđa Radolović.

Obilježavanje svjetskog Down sindrom dana svih nas senzibilizira  da poštujemo različitosti, pa su  svoj dolazak najavili i mnogi iz svijeta sporta i estrade.

- Bit će pjesme, bit će plesa, gosti će zajedno s nama zamiješati paštu, i svi, koji nas podržavaju, veselit će se u  danu u kojem će biti istaknuta  sveopća roditeljska solidarnost - zaključila je dr. Butorac

Istarska županija i Grad Pula svjesni su značenja te proslave, koja znači i stvaranje zdravog okruženja i aktivnog uključivanja  osoba s Down syndromom u svakodnevne aktivnosti.

Galerija fotografija