U Trstu održan 1. transgranični skup "Endometrioza: tiha bolest"

U Trstu održan 1. transgranični skup "Endometrioza: tiha bolest"

Zamjenica istarskog župana i predsjednica Skupštine Udruge "Žene Europe-Donnne d'Europa-Ženske Evrope-Women of Europe", sudjelovala je u radu 1. transgraničnog skupa "Endometrioza: tiha bolest", što je održan u Trstu. Endometrioza pogađa oko 14 milijuna žena i djevojaka u Europskoj uniji. Procjenjuju se godišnje obveze od 39 milijardi Eura za bolovanja na teret pojedinaca i  države. Talijanska regija Friuli Venezia Giulia obvezala se donijeti zakonski propis  kojim bi se po prvi puta endometrioza, priznala kao bolest koja prouzrokuje invaliditet širokih društvenih razmjera.

U organizaciji "Udruge za endometriozu FVG onlus" pod predsjedovanjem Sonie Manente, uz nazočnost regionalnog pročelnika za rad, Angele Brandi, regionalnih vijećnika Sergia Lupierija i Annamarije Menosso, pročelnika za socijalnu politiku Općine Trst, Laure Famulari, na skupu su izlagali liječnici međunarodne reputacije iz Italije, Austrije i Slovenije i Hrvatske pod usmjerenjem profesora Seconda Guaschina, direktora odjela za ostetriciju i ginekologiju IRCC Burlo Garofolo (Trst). Iz Hrvatske su u radu skupa sudjelovali: Prim. mr. sc. Davor Zoričić, dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist fetalne medicine i opstetricije - rukovoditelj djelatnosti za ginekologiju u OB Pula, mr.sc. Dragan Belci, dr. med., spec., ginekologije i porodništva, Mirela Markanović-Mišan, dr.med. i specijalizant ginekologije i porodništva, Elena Gattoni-Stepanov, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, te dr.med. Doris Pilato-Ćurko i dr. med. Vesna Bubić. Izlagao je - mr.sc. Dragan Belci, dr. med., spec., ginekologije i porodništva.

Učestalost endometrioze usporediva je s dijabetesom, ali  mnogo manje poznata. Njezino porijeklo nije još definirano, određivanje bolesti je teško i utvrđivanje zahtijeva klinička i kirurška ispitivanja.