Info dan u sklopu međunarodnog projekta PROTECT

Istarska županija, UO za održivi razvoj, organizira Info dan u sklopu međunarodnog projekta PROTECT ove nedjelje, 29. travnja 2012. kod kućice uz centralnu livadu u park šumi Šijana u Puli. Cilj Info dana je informirati građane svih dobnih skupina o važnosti zaštite šumskih požara i time podići javnu svijest o nužnosti očuvanja i savjesnog upravljanja šuma. S početkom u 10 sati JU Natura Histrica održat će predavanje o šumskim požarima u zaštićenim područjima Istarske županije, dok će se tijekom prijepodneva distribuirati dvojezične promotivne tiskovine: letci, brošure i posteri izrađene kroz projekt PROTECT.

Letci sadržavaju upute za loženje vatre na otvorenom prostoru i brojeve za dojavu "bijega" vatre. Brošure iznose ključne podatke o šumskom području Istarske županije i razne stupnjeve ugroženosti od požara, pretpostavke za efikasnu protupožarnu zaštitu, proceduru i kontakte za ishodovanje dozvole za loženje vatre na otvorenom prostoru, razdoblje i mjere zaštite u sezoni zabrane loženja vatre kao i predviđene kaznene odredbe. Posteri u dvije veličine s porukom "Spriječimo požare. Štitimo naše šume." na četiri jezika postavit će se na vidnim mjestima u kampovima i turističkim naseljima duž istarske obale.

Istarska županija, kao jedini projektni partner iz Hrvatske, u društvu ostalih devet partnera iz Cipra, Francuske, Grčke, Italije, Portugala i Španjolske sudjeluje u izradi zajedničkog integriranog modela za prevenciju šumskih požara na Mediteranu.  Informiranjem i edukacijom građana smanjuje se opasnost i ublažavaju razorne posljedice šumskih požara te se time štite žitelji, prirodni i materijalni resursi.

Projekt PROTECT, ukupne vrijednosti 1.535.540 €, financira se iz MED programa Europske Unije, programa transnacionalne suradnje, s naglaskom na zaštitu okoliša i promicanje održivog teritorijalnog razvoja. Ukupna vrijednost aktivnosti koje provodi Istarska županija iznosi 67.204,50 € od čega 85% financirana EU, a 15% Istarska županija.

Promotivne tiskovine

Galerija fotografija