Pula: U povodu Sv. Florijana - prigodno primanje za vatrogasce

Pula: U povodu Sv. Florijana -  prigodno primanje za vatrogasce

U povodu Sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, Istarska županija i Grad Pula tradicionalno su u četvrtak, 3. svibnja 2012. godine,   priredili prigodno primanje  za članove Predsjedništva  i  Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Istarske županije i  gradova.  Primanju, u sali "Mijo Mirković-Mate Balota", u sjedištu Istarske županije u Puli, odazvali su se i predstavnici drugih službi koje djeluju u sustavu zaštite i spašavanja. Dakle, svi oni koji tijesno surađuju s vatrogascima i zajedno sprovode program zaštite  građana i dobara od elementarnih nepogoda.

Upućujući im čestitke, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić je istaknuo važnost vatrogasaca kako u zaštiti domicilnog stanovništva tako i turista. Istarski su vatrogasci vrla značajna karika za čitav Mediteran, a svojom opremljenošću, kao što je video nadzor,  djelotvorno ostvaruju svoje zadaće.

Čestitkama se pridružio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, zaželio im da imaju što manje posla, te naglasio kako  ove godine, zbog sušnog razdoblja, vatrogasci djeluju u otežanim uvjetima.

Svibanj - mjesec zaštite od požara, službeno se uzima kao početak ljetne požarne sezone. Vatrogasci su svoju  efikasnost već pokazali u dosadašnjem djelu godine, kada su na terenu imali niz uspješnih intervencija. 

Zahvaljujući se na primanju Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, istaknuo je primjernu suradnju s Istarskom županijom i  gradovima. Dobra tehnička opremljenost i stručna osposobljenost kadrova jamče sigurnost u zaštiti od požara, rekao je Kozlevac i pritom posebno naglasio   zajedništvo u radu sa službom  za zaštitu i spašavanje, što može i na republičkoj razini drugima poslužiti za primjer. Naveo je primjer Istre koja se u organizacijskom i tehničkom smislu nalazi na europskoj razini kada je o zaštiti od požara riječ.

Dino Kozlevac je ispričao i legendu o Sv. Florijanu, koji se  kao mladić pridružuje  rimskoj vojsci i napreduje do časnika.Tadašnji vladari, rimski carevi Dioklecijan i Maksimijan voljeli su Florijana zbog njegovih sposobnosti.  U to izrazito nekršćansko vrijeme, Florijan je mnogo trpio zbog svoje vjere i otvoreno priznavao svoje kršćanstvo. Stoga rimski car šalje pomoćnika da pobije sve kršćane u području koje kontrolira Florijan, ali i da dozna zašto se on ne pridržava zapovijedi. Florijan je i dalje zagovarao svoje kršćanstvo i bio spreman doživjeti sudbinu namijenjenu drugim kršćanima. Odbija ponudu napredovanja u službi i povišicu ako promijeni mišljenje. Zato car naređuje da ga spale. Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru,  na čijim će plamenim jezicima  pobjeći u nebo. Umjesto da ga spale, stave mu  kamen oko vrata i bace ga u rijeku. Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan. Posebno ga  štuju vatrogasci, čiji je svetac zaštitnik.

Galerija fotografija