Prezentacija "Javno privatno partnerstvo - razvojne mogućnosti za javni sektor"

Prezentacija "Javno privatno partnerstvo - razvojne mogućnosti za javni sektor"

"Javno privatno partnerstvo - razvojne mogućnosti za javni sektor" - naziv je prezentacije što ju je u HGK - Županijskoj komori Pula održao Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije u suradnji s Centrom za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Uvodni je govor održao  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo  Alen Damijanić, dok su predstavnici Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Danijel Kušljić i Vedran Vucelić, gradonačelnicima  i načelnicima istarskih općina prezentirali  programe zanimljive  u javno privatnom partnerstvu.  Izdvojili su modele koji se odnose na velike projekte od 70-80 milijuna kuna. Dakako, postoji mogućnost grupiranja više manjih projekata, u jedan ili više većih, što ovisi o potrebama i mogućnostima lokalnih zajednica.

Praksa iz EU pokazala je da se kroz ove modele financiranja izgradnje/obnove javnih zgrada kroz duži period može uštedjeti oko 17% na troškovima uporabe i održavanja građevina.

Predstavnike lokalnih zajednica najviše je zanimao model JPP u gradnji, dogradnji i rekonstrukciji škola i školskih objekata. U tom modelu od ukupnog iznosa država bi financirala 55 posto, županija 35 posto, a lokalna samouprava 10 posto. Model je već u Varaždinskoj županiji dao odlične rezultate.