Pula: Udruga "Žene Europe - Donne D'Europa - Ženske Evrope - Women of Europe" za ravnopravnost žena i njihovo dostojanstvo

Pula: Udruga "Žene Europe - Donne D'Europa - Ženske Evrope - Women of Europe" za ravnopravnost žena i njihovo dostojanstvo

Danas, kako ni prije 30 godina, kada su feminističkim pokretom  žene digle glas za svoju jednakost, nisu ostvarena sva proklamirana načela rodne ravnopravnosti i zaštita prava proizašlih iz zakonske regulative - zaključak je koji se nameće poslije prekograničnog skupa, što je, pod pokroviteljstvom  Provincia di Trieste (Provincija Trst) i Istarske županije, a u organizaciji udruge  "Žene Europe - Donne D'Europa - Ženske Evrope - Women of Europe" održan u  pulskom sjedištu Zajednice Talijana.

Skup pod nazivom " ŽELIMO MOĆI RADITI - LAVORARE TUTTE - VSE ŽELIMO RADITI" pobudio je veliko zanimanje žena i ukazao na probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Bez obzira na ženske sposobnosti i afinitete,  one su tamo gdje se donose važne odluke, malo zastupljene. Žene se ne angažiraju dovoljno protiv rodne podijeljenosti. Štoviše, mire se s njom i preuzimaju na sebe ogroman teret poslova i obaveza, kako u obitelji tako i izvan nje. Ne koriste čak ni ona prava koja im daje Zakon  o ravnopravnosti spolova i  Zakon o suzbijanju  diskriminacije.

U radu skupa sudjelovale su žene iz Italije, Slovenije i Hrvatske, a obratile su im se parlamentarke iz tih zemalja.Prva im se telefonom obratila  Debora Serracchiani, predstavnica Europarlamenta, s najnovijim vijestima iz  Bruxellesa, gdje je  parlament donio odluku da  Europska komisija mora poboljšati postojeću  legislativu zemalja članica u cilju izjednačavanja  cijene rada  za žene i muškarce.

Potpredsjednica udruge Ester Pacor, ukazala je na sve veće diskriminaciju s kojom se suočavaju žene, što je potkrijepila primjerima iz prakse u kojima su žene prve na udaru za otkaz. Posebno je dojmljiv bio njezin iskaz kako  se žene pri zapošljavanju suočavaju sa seksizmom i rodnom diskriminacijom.

O teškoćama pri zapošljavanju  i položaju žena na poslu, prije svega o   slabijem vrednovanju istih poslova za žene, u odnosu na muškarce, te nižoj mirovini, govorila je  Snježana Vasiljević, sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Na skupu su otvorena mnoga pitanja, i pred udrugom  "Žene Europe - Donne D'Europa - Ženske Evrope - Women of Europe" je mnogo posla da se ostvari željeni model rodne ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom za sve.

U sklopu pulskog skupa održana je  inauguracija spomenika Sonyju, otvorenje izložbe i projekcija videa, što su održane u crkvici Sv. Roka na  Velikom Brijunu, čime je realiziran projekt "CIRCUS MEME" umjetnice Fabiole Faidiga. Riječ je o skulpturi slona Sony, kojega je indijska predsjednica Indira Gandhi darovala predsjedniku Titu 1972. godine. Skulptura, u prirodnoj veličini slona, svojom simbolikom  ukazuje na transformaciju procesa pomirenja, kako bi se osnaženi mogli okrenuti budućnosti.

Galerija fotografija