Operativni sastanak o vodoopskrbi

Operativni sastanak o vodoopskrbi

Kvaliteta i stabilnost vode je dobra.

Po pitanju vodoopskrbe, zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić i predsjednik Županijske skupštine Istarske županije Dino Kozlevac, zajedno s resornim pročelnikom za poljoprivredu, šumarsvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Milanom Antolovićem, zatim pročelnikom za turizam Brankom Curićem i pročelnicom Stručne službe Županijske skupštine Vesnom Ivančić, održali su danas 31. srpnja 2012. godine operativni sastanak s direktorima vodovoda iz Istarske županije, vodopravnim inspektorom Državne uprave za vode Ministarstva poljoprivrede i voditeljem Odjela za Sjeverni Jadran Vladom Rogićem, voditeljem službe zaštite i spašavanja Istarske županije Denisom Stipanovim te direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem i članovima Vijeća turističke zajednice Istarske županije.

Kako je istaknuo zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić, zahvaljujući mjerama ograničenja korištenja voda za potrebe javne vodoopskrbe na vodoopskrbnom području Istarske županije u sustavu se uštedjelo oko 15 posto vode te je sustav za sada stabilan.

Kvaliteta i stabilnost vode je dobra, kaže Laura Šuperina direktorica Istarskog vodovoda d.o.o. Buzet, no akumulacija vode u Butonigi je na najnižoj razini dosad i s današnjim danom iznosi 33,80 metara. Za sutra se očekuju završni rezultati monitoringa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te se obzirom na kvalitetu vode očekuje pozitivno mišljenje kako bi se dozvolilo korištenje vode iz sustava Butonige i ispod razine od 33,5 metara, što se očekuje da će se dostići do utorka idućeg tjedna.

Istarska županija će zbog ozbiljnosti situacije inzistirati na ispoštovanju mjera iz Zaključka župana donesenog 23. srpnja, osobito koje se odnose na to da su gradovi i općine Istarske županije dužni propisati uvjete korištenja izvorišta koja nisu u funkciji javne vodoopskrbe, a u tome će im pomoći stručne službe Županije, Ministarstvo poljoprivrede i Državna uprava za vode.

Također, sukladno Zaključku župana Istarske županije donesenom 23. srpnja, naložen je vodočuvarima te poljoprivrednim i komunalnim redarima neposredan nadzor nad protupravnim postupanjem potrošača te izvješćivanje Državne vodopravne inspekcije.  

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević je naglasio da će Istarska županije do 22. kolovoza svakodnevno imati oko 220 000 registriranih gostiju dnevno, ukoliko vrijeme bude sunčano, a ukoliko padne kiša u posljednjem tjednu kolovoza očekuje se 50 posto smanjenje broja registriranih gostiju te je u tom smislu najavio i potrebe turizma Istre za vodom. Kada je riječ o turističkoj sezoni, bitna je pravovremena informacija, istaknuo je Ivošević te napomenuo kako sustav ureda Turističke zajednice i info punktova efikasan te naši gosti mogu kvalitetnu informaciju dobiti vrlo brzo.

Zamjenik župana Istarske županije Grubišić pozvao je jedinice lokalne samouprave s područja županije koje imaju za to uvjeta, da podnesu zahtjev za proglašenje elementarne nepogode na svojem području te pripreme svu potrebnu dokumentaciju.