Predstavljanje brošure Muzeji Istre

Predstavljanje brošure Muzeji Istre

U pulskom sjedištu  Istarske županije predstavljena je u petak, 3. kolovoza 2012. godine,  brošura Muzeji Istre, mini izdanje na čijim se stranicama našlo12 muzeja: Arheološki muzej Istre, Zavičajni muzej Buzet, Etnografska zbirka Buje, Etnografski muzej Istre - Museo etnografico dell"™Istria, Muzej suvremene umjetnosti Istre - Museo d"™arte contemporanea dell"™Istria, Muzej grada Pazina, Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell"™Istria, Zavičajni muzej grada Rovinja - Museo civico della città  di Rovigno, Narodni muzej Labin, Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago i Muzej - Museo Lapidarium.

Brošuru su predstavili Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Biljana Bojić, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Umaga, dok je
Ketrin Miličević Mijošek, ravnateljica  novigradskog Muzeja predstavila festival vizualnih umjetnosti Arterija.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije ujedno i voditelj projektnih aktivnost AdriaMuse, naglasio je kako je brošura tiskana u sklopu projekta AdriaMuse, prekograničnog projekta nastalog na temelju Programa jadranske prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007. - 2013., i sufinanciranog sredstvima Europske unije. U projekt  AdriaMuse uključeno je jedanaest partnera iz pet država s obje strane Jadranskog mora: Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije koji se, razmjenjujući i nadopunjujući svoja znanja i iskustva, zalažu za novo suglasje kulture i turizma s muzejskom baštinom u središtu. Namjera je da muzeji koje povezuje plava jadranska nit postanu živi kulturni centri zanimljivi širokom krugu posjetitelja.

Projekt traje 30 mjeseci, a njegova financijska vrijednost iznosi 1.762.670,80 eura, od čega je 85 posto udio IPA sredstava, dok partneri sudjeluju s 15 posto.

Brošura Muzeji Istre  nastala je s ciljem prezentacije muzeja kao destinacije za posjet, a ne kao statične zgrade u koju nitko ne želi ući, te poboljšanja informiranosti javnosti o samozatajnoj muzejskoj djelatnosti, edukaciji turista i domaćih posjetitelja o zavičajnoj baštini i stvaranju osjećaja identiteta same zajednice u kojoj svaki muzej djeluje kao čuvar uspomena, sjećanja i prenošenja znanja, istaknula je Biljana Bojić, ravnateljica Muzeja Grada Umaga.
Mini vodič je tiskan  na pet jezika u dvije jezične mutacije: hrvatski, talijanski, engleski, te  hrvatski, njemački, ruski.

Ketrin Miličević Mijošek, ravnateljica Muzeja - Museo Lapidarium Novigrad - Cittanova najavila je treći po redu festival vizualnih umjetnosti ARTERIJA III koji će se održati u Novigradu, od 18. - 22. kolovoza 2012. godine. Uz podršku Grada Novigrada, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture RH i TZ Grada Novigrada ovogodišnje izdanje festivala realizirano je i uz potporu projekta AdriaMuse, u sklopu akcije "Muzeji izvan svoji zidina".

Na gradskim ulicama, trgovima, parkovima i raznim drugim lokacijama odvijat će se niz projekcija, izložbi, performansa i drugih umjetničkih akcija, te će se predstaviti tridesetak autora iz Istre, Slovenije, Austrije, Njemačke i Srbije. Prigodno obilježavanje početka manifestacije zakazano je za 18. kolovoza u 21 h, a koncentracija programskih sadržaja odvijat će se svakodnevno od 18 do 24 sata.

Galerija fotografija