HEP podržava ulaganja u obnovljive izvore energije u Istri

HEP podržava ulaganja u obnovljive izvore energije u Istri

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić susreo se ove subote s predsjednikom uprave HEP-a Zlatkom Koračevićem. U neformalnom druženju razgovaralo se o potencijalnim investicijama u projektima obnovljivih izvora energije te energetske učinkovitosti na području Istarske županije.

Pročelnik Damijanić je predložio da se zajednički dogovore s istarskim gospodarstvenicima o poticanju malih solarnih elektrana, koje bi se postavljale na krovove zgrada i hala diljem istarskog poluotoka. Ideja je da u budućnosti Istarska županija sufinancira izradu projektne dokumentacije malih solarnih elektrana na krovovima istarskih tvrtki u funkciji rasterećenja fiksnih troškova struje kao model podizanja konkurentnosti gospodarstva.

Cijela financijska konstrukcija bi se zatvorila HBOR - ovim kreditom, dok bi se dodatni poticaji mogli dobiti i od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.  Koračević je obećao punu podršku takvim inicijativama prema gospodarstvu od strane HEP-a, koji je novim mjerama skratio dobivanje suglasnosti za izradu solarnih elektrana. Na sastanku se govorilo i planu investicija Elektroistre do kraja ove  godine.