Pula: Primanje u povodu 21. rođendana 119. brigade Hrvatske vojske

Pula: Primanje u povodu 21. rođendana 119. brigade Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja 21. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić priredili su u četvrtak, 6. rujna 2012. godine, prigodno primanje za izaslanstvo te vojne  postrojbe, u kojem su bili zapovjednici brigade, načelnik stožera brigade, te zapovjednici  prve, druge i treće bojne. Brigada je formirana 7. rujna 1991. godine. Bila je to prva veća organizirana vojna postrojba iz Istre koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici. Značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja".

O slavnom putu brigade, kroz koji je prošlo više od šest i pol tisuća pripadnika, govorio je Marijan Mužinić, jedan od pet njezinih zapovjednika. Brigada je časno i u cijelosti  ispunila postavljene joj zadatke, i nije iza sebe na ratištima ostavila nešto zbog čega bi se danas morali sramiti, naglasio je Mužinić, te zaključio kako  su i danas, djelovanjem kroz udruge, njezini pripadnici aktivni u svojim sredinama. Danas se nameće potreba objedinjavanja braniteljskih udruga. Kada su krenuli na bojište vjerovali su da će stvoriti društvo po mjeri hrvatskih građana, a danas, poslije 21 godinu, vide da se njihove vizije nisu ostvarile. Nastalo je veliko raslojavanje u društvu u kojem su mnogi pripadnici 119. brigade suočeni s brojnim nepravdama - zaključio je Mužinić.

O pripremama brigade i o mobilizaciji i osposobljavanju  dragovoljaca za odlazak na ratište govorio je njezin prvi zapovjednik Branko Bošnjak. Pritom je istaknuo dobru suradnju s gradskim vlastima prigodom mirnog preuzimanja  vojnih objekata bivše JNA i pritom naglasio kako je bilo teže izbjeći ratni sukob, nego sudjelovati u ratu.

Uz čestitke u povodu obilježavanja 21. obljetnice osnutka 119. brigade,  župan Jakovčić je naglasio kako smo u Istarskoj županiji ponosni na veliki angažman i sudjelovanje 119. brigade u Domovinskom ratu. Izrazio je zadovoljstvo što se planira urediti Spomen soba 119. brigade i na taj način  dostojno vrednuje i čuva uspomena na slavni vojni put brigade, koja je ispisala veličanstvene stranice borbe za slobodnu i samostalnu  Hrvatsku. Jednako tako, uređivanje  i stalno popunjavanje web stranice 119. brigade pomoći će da se dobije prava slika u njezinoj ulozi i užurira spisak svih pripadnika koji su prošli kroz vojni put te postrojbe.

U povodu obilježavanja 21. obljetnice brigade u petak, 7. rujna, bit će položeni vijenci na Središnji križ pulskog Gradskog groblja i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa, a u večernjim satima "Klub 119. brigade" organizira zajedničko druženje za sve pripadnike 119. brigade u ulici Bartolomeo Dei Vitrei 16.

Galerija fotografija