Istarski župan Ivan Jakovčić na 5. zasjedanju Komisije ECOTER

Istarski župan Ivan Jakovčić  na 5. zasjedanju Komisije ECOTER

U ulozi supredsjedatelja, istarski župan Ivan Jakovčić sudjelovao je u ponedjeljak, 19. studenoga 2012. godine, u radu 5. zasjedanja Komisije ECOTER (gospodarska, socijalna i teritorijalna pitanja/economic, social and territorial affairs), pri Skupštini ARLEM (Skupština lokalnih i regionalnih vlasti euro-Mediterana/Euro-Mediterranean regional and local Assembly), u Portorožu, u slovenskoj Općini Piran.

Uz Ivana Jakovčića, predsjednik ECOTER komisije je i Luc Van den Brande, bivši predsjednik Odbora regija Europske unije, pri kojemu djeluje ARLEM.

Jakovčić je ukazao na  potrebu preoblikovanja sustava strukovnog i visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, te usklađivanja s potrebama tržišta rada, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Predložio je međuregionalne i prekogranične programe suradnje na tom području među školama, sveučilištima i znanstvenim institucijama na području Jadrana, Mediterana i Europske unije. Osobit naglasak stavio je na cjeloživotno obrazovanje, obrazovanje starijih osoba, te djelotvorne programe za obrazovanje mladih.

Kako je naglasio, primjeri iz euroregija ukazuju na to kako međuregionalna i prekogranična suradnja između lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, pomaže efikasno izvršiti programske zadatke te stimulira gospodarski i socijalni napredak na graničnim područjima EU.

Galerija fotografija