Predstavljen kalendar Istarske županije XIIxII za 2013. godinu

Predstavljen  kalendar Istarske županije XIIxII  za 2013. godinu

U Istarskoj sabornici u Poreču održana je u četvrtak, 28. studenoga 2012. godine,  promocija županijskog projekta XIIxII 2013, stolnog kalendara i CD-a, nosača zvuka za 2013. godinu. Promociju je izvedbom skladbe "Strašilo" Đeni Dekleve Radaković, otvorila Eleonora Duka, učenica trećeg razreda flautističke klase osnovne glazbene škole Slavka Zlatića u Poreču, uz glasovirsku pratnju profesorice Jenny Brković.

Mateo Bernobić, učenik prvog razreda srednje glazbene škole u Puli, na harmonici je izveo skladbu Đeni Dekleve Radaković "Oluja".

CD naziva "Krasna zemljo" sadrži trinaest djela istarskih skladatelja u izvedbi učenika istarskih glazbenih škola. Izbornica glazbenog dijela izdanja dr. sc. Lada Duraković naglasila je vrijednost ovog albuma koji svjedoči o brizi za glazbenu baštinu i glazbeno obrazovanje u Istri, te podupire mlađe glazbene naraštaje. Istaknula je i kako učenici istarskih glazbenih škola već desetljećima osvajaju visoke nagrade na natjecanjima, priređuju produkcije u svojim školama, nastupaju u koncertnim dvoranama diljem Hrvatske te odlaze na gostovanja u inozemstvo i sve te aktivnosti obavljaju skromno i samozatajno. Stoga, ponukani njihovim velikim angažmanom u muziciranju, ali i predstavljanju škole, svojih gradova i županije, ove godine, na stotu obljetnicu rođendana istarske himne, zabilježen je djelić njihova rada i sadržajno je vezan uz promidžbu glazbene djelatnosti skladatelja s istarskog područja. Zahvalila se učenicima, njihovim profesorima i autorima skladbi na suradnji.

Izbornik likovnog dijela izdanja, profesor Eros Čakić predstavio je kalendar, odnosno djela trinaest likovnih umjetnika, pripadnika nove, mlađe generacije istarskih likovnjaka na temu PLAVO-BLU-BLUE. Ponosan na autore i njihova djela zaključio je kako kalendar za 2013. godinu ne može biti "ljepši ili ružniji", morao bi samo imati, kao i godina, više mjeseci da se predstave svi mladi likovnjaci Istre, dok s druge strane, izabrati trinaest autora u Istri nije teško, već je privilegij za selektora ponuditi javnosti uvid u djelić suvremene umjetnosti.

Tatjana Kaštelan, u ime HR - Radio Pule, partnera u projektu XIIxII podržala je dosadašnju i najavila nastavak buduće suradnje.
Prisutnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, i izrazio zadovoljstvo postojanošću i kontinuitetom projekta XIIxII koji iz godine u godinu raste, za koji nije bilo kritika ni primjedbi, osim onih temeljenih na osobnim ukusima i preferencijama. Zahvalio se Radio Puli, partneru na projektu, Mari d.o.o. - realizatoru, te vrijednim profesorima, učenicima i umjetnicima.   
Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić dodijelio je financijsku potporu za daljnje školovanje u području likovne kulture Nini Benčić, umjetnici čiji rad krasi naslovnicu kalendara. Podsjetio je i na prvo izdanje kalendara na kojem su se našli renomirani slikari, te na namjenu ovog i svih prethodnih izdanja - prije svega promociju istarskih likovnih i glazbenih umjetnika putem protokolarnog novogodišnjeg poklona Istarske županije.  

Kalendar i CD XIIxII, protokolarni je poklon Istarske županije i već šestu godinu zaredom, u nakladi od 500 primjeraka, promovira istarske umjetnike, glazbenu i likovnu kulturu diljem svijeta.

Do sada je u projektu sudjelovalo preko petstotinjak autora: glazbenih i likovnih a rezultat je i donacija Muzeju suvremene umjetnosti Istre - Museo d'arte contemporanea dell'Istria sedamdesetdva vrijedna likovna djela.