Sudjelovanje zamjenice župana Viviane Benussi u radu 98. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije Bruxelles

Sudjelovanje zamjenice župana Viviane Benussi u radu 98. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije Bruxelles

Dožupanica Istarske županije, Viviana Benussi, i gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika, sudjelovali su kao članovi Izaslanstva promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti , 29. i 30. studenoga, na dvodnevnoj 98. plenarnoj sjednici  Odbora regija Europske unije/Committee of Regions of the European Union.

Prvog dana plenarne sjednice zastupnicima obratio se predsjednik Europske komisije, José Manuel Barroso, koji je predstavio Program rada Europske komisije za 2013. godinu i nakon kojeg je slijedila rasprava o budućnosti Europske unije. Tijekom drugog dana zasjedanja donesen je Nacrt o političkim prioritetima Odbora regija za 2013. godinu te Nacrt višegodišnjeg financijskog okvira, koji načelno određuju smjernice ove europske institucije. Zanimljivog je utiska bio prijedlog o budućim "Europskim gradovima prijestolnicama kulture" za period 2020-2033. Upravo na temelju ovog programa, u veljači 2012. povodom tadašnje 94. plenarne sjednice, Istarski je župan Jakovčić predložio Odboru regija da se po uzoru na gore navedeni program osmisli i godišnji program za regije kulture Europe. 

Benussi je naglasila važnost sudjelovanja hrvatskih promatrača u radu plenarnih sjednica, te u drugim međuinstitucionalnim odborima, kako bi na što bolji i kvalitetan način bili spremni za naredno pristupanje Hrvatske u Europskoj uniji, odnosno za adekvatno djelovanje njezinih dužnosnika u radu svih europskih institucija. Demetlika je istaknuo kako radom u sklopu političke grupe liberala i demokrata u Odboru regija ALDE (Savez liberala i demokrata za Europu), istarska delegacija ima priliku jačati međunarodne odnose te stvarati sinergije koje doprinose razvoju demokratskog sudjelovanja lokalne zajednice u implementaciji projekata prekogranične suradnje.

Trenutno Hrvatska pri Odboru regija Europske unije ima 9 članova koji djeluju kao promatrači, a nakon punopravnog članstva, sljedeće godine, imat će svoje stalne zastupnike. Plenarne sjednice, tijekom kojih se sastaju 344 članova Odbora regija, odvijaju se pet puta godišnje kako bi se raspravljalo i usvajalo mišljenja, izvješća i odluke vezane za aktualne smjernice Europske unije.

Galerija fotografija