Bruxelles: Sastanak Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam - NECSTouR

Bruxelles: Sastanak Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam - NECSTouR

Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Branko Curić, sudjelovao je u Bruxellesu, u četvrtak  13. prosinca 2012. godine, na radnom sastanku izvršnog odbora Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam - NECSTouR.

Istarska je županija prva hrvatska županija i prva iz zemalja izvan EU koja se pridružila ovoj europskoj mreži , prije točno godinu dana, 14. prosinca 2011. u talijanskoj Firenci. NECSTouR je asocijacija koja pridružuje članice iz 14 europskih zemalja i na europskoj razini promiče interese turizma, te u tom segmentu omogućuje razmjenu iskustava, povećanje znanja i porast osvješćivanja konkurentnog i održivog turizma na regionalnoj razini.

Tijekom održavanja sjednice Izvršnog odbora, raspravljalo se o strateškim smjernicama NECSTouR-a za 2013. godinu, s posebnim naglaskom na uključivanje turizma u dokumente europskog programskog razdoblja 2014-2020. U nadolazećim mjesecima NECSTouR će se aktivno zalagati za veće mogućnosti financiranja održivih projekata u sektoru turizma u novom programskom razdoblju.
 
Na institucionalnoj razini održani su razni sastanci između predstavnika NECSTouR-a i članova radnih skupina europskih tijela kao što je "task force" Europskog parlamenta koji se bavi razvojem turizma. Pročelnik Curić predložio je izvršnom odboru NECSTouR-a održavanje jednog od strateških sastanaka 2013. godine u Istri, kako bi se prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ojačao utjecaj turističkih regija jugoistočne Europe na europskoj razini. 

Slijedom sastanka odbora, pročelnik Curić imao je prilike sastati se s predstavnicima Opće uprave Europske komisije za poduzetništvo i industriju pod kojom se vodi i sektor turizma.