Projekt EU TUNE iznjedrio vrijedne radove mladih Istrana

Projekt EU TUNE iznjedrio vrijedne radove mladih  Istrana

Novinarima su u petak, 21. prosinca 2012. godine, predstavljeni rezultati međunarodnog natjecanja u izradi digitalnih priča što su ih učenici osmislili kroz zadane teme u sklopu projekta EU TUNE. O projektu i rezultatima natječaja govorila je pročelnica UO za obrazovanje, sport u tehničku kulturu Patricia Smoljan, dok su ga profesori i učenici predstavili pojedinačno. Na projektu su zajedno radila dva županijska upravna odjela: za obrazovanje, sport i tehničku kulturu i za međunarodnu suradnju i europske integracije.

Ciljevi projekta EU TUNE su podizanje svijesti, stimuliranje javne debate, stvaranje zajedništva - mreže, razvijanje razumijevanja i poticaj da mladi progovore o budućnosti EU, a sve u cilju promoviranja proširenja EU. Ti su ciljevi ostvareni kroz aktivnosti kao što su: stvaranje i izrada digitalnih priča, stvaranje zajednice (Facebook grupa) i međunarodne radionice.

I ova je konferencija dio projekta EU TUNE, jer je njegov cilj širenje tolerancije i slobodnog izražavanje mladih u cilju njihovog uključivanja u stvaranje kvalitetnijeg društva.

Kroz završne upitnike o kvaliteti provedenog projekta iskristalizirat će se zaključci koji će biti proslijeđeni na sva relevantna mjesta na kojima se donose odluke o budućnosti EU.

Veliki uspjeh Projekta EU TUNE su i 115 digitalnih priča koje je izradilo više od 300 učenika iz Italije, Portugala, Hrvatske, Austrije, Rumunjske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Mladi iz navedenih zemalja su vrlo inovativno iskazali svoja stajališta o Europi.
U temi "Da, to sam ja!" ispričana je 71 priča, u temi "Europa velika nada" bilo je 24 priča, dok je temi "Stereotipa" bilo 20 priča.

Priče su ocijenjene od strane prosudbene komisije, sastavljene od 2 predstavnika svakog partnera, dva predstavnika svakog pridruženog partnera, te jednog predstavnika Centra za digitalno pripovijedanje.

Posebne su zahvale upućene Školi primijenjene umjetnosti i dizajna iz Pule, čije su učenice Linda Kliman, Vela Čihor i Dora Šagovac pod mentorstvom Alena Floričića snimile intervju s pročelnikom Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, gospodinom Orianom Otočanom.

U ovaj je projekt bilo uključeno 7 pulskih srednjih škola, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, Gospodarska škola iz Buja i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinja.

Pobjednici iz Istre po kategorijama su:

  • U kategoriji "YES, THAT"™S ME
    Paula Dermit 
    Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula
    /mentor Žuža Gotesman/
  • U kategoriji EUROPEAN HIGE HOPES
     Ivori Sošić
    Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin
    /mentor Igor Dobrić/
  • U kategoriji STEREOTYPES
    Darko Privrat, Mateo Petrić i Majama Ramun Milićević
    Gimnazija Pula
    /mentor Tanja Carić/

Galerija fotografija