Kick-off meeting projekta KEPASS održat će se u Trstu 17. do 18. siječnja

Kick-off meeting  projekta KEPASS održat će se u Trstu 17. do 18. siječnja

Zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, sudjelovat će na pripremnom sastanku partnera u projektu Kepass, koji će se održati u Trstu 17. i  18. siječnja ove godine.

Uz predstavnice iz Istarske županije, u radu skupa sudjelovat će  političari/rke i prosvjetni djelatnici/ce iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Istarske županije. Vodeći partner projekta je regija Friuli Venezia Giulia, dok će iz Italije, kao partneri u projektu,  sudjelovati još  regija Marche, United World College of the Adriatic te MIUR (Ministarstvo prosvjete, sveučilišta i znanosti).

Projektom se želi integrirati školske sustave jadranskog prostora, kako bi se poboljšala kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada.

Projekt, financiran s 2,2 milijuna eura u okviru Programa transgranične suradnje IPA-Adriatic, moći će tako pokrenuti mobilnost učenika/ica i razviti mrežu akreditiranih škola koja će im omogućiti uključivanje, u razdoblju od tri ili četiri mjeseca, u škole na jeziku i kurikulumu različitima od uobičajenih.

Namjera je također pružiti cjelovitost dobrih praksi koju sve zemlje članice mogu primijeniti. 

Posebna će se pozornost obratiti na uspostavljanje funkcioniranja sistema vrednovanja kompetencija usvojenih u međuškolskim razmjenama, kao pretpostavka međusobnog priznavanja obrazovnih kvalifikacija, sustav bodovanja i diploma stečenih u zemljama jadranskog prostora.