Istarska županija i Grad Pula priredili prigodno primanje za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti

Istarska županija i Grad Pula priredili prigodno primanje za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti

U  sjedištu Istarske županije u Puli održano je  u  petak, 11. siječnja 2013. godine, prigodno primanje što ga za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, koji  božićne i novogodišnje blagdane slave prema Julijanskom kalendaru, tradicionalno  priređuju Istarska županija i Grad Pula.

U  uvodnom obraćanju protojereju Goranu Petkoviću parohu pulsko-perojskom i predstavnicima nacionalnih manjina,  istarski je župan Ivan jakovčić, uz čestitke, uputio riječi zahvalnosti  na prihvaćanju koncepta moderne Istre,  u kojoj se visoko poštuju načela multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, višejezičnosti i međuetnička tolerancija. "Bez vas Istra ne bi bila to što jest" - naglasio je župan i nastavio kako  je i  u europskim okvirima teško naći  jednu regiju s tako skladnim suživotom.

Zahvalivši se na upućenim riječima, Goran Petković je rekao kako je  sve  rečeno doživio  za svojih sedam i pol godina u Istri. "Doživio sam  razumijevanje, a na tome se  zasniva svaka vjera" - zaključio je.

U ime svih vjernika, na toplom se primanju  zahvalio predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula i rekao kako Istra i Istarska županija žive europski standard zaštite manjinskih prava, od 1991. do danas.

Pulski gradonačelnik  Boris Miletić zaželio je svima sve najbolje u  Novoj godini i izdvojio kako je Pula ove godine obilježila 65. godišnjicu prestanka vojno-američke uprave, pa najbolje znamo što znače podjele, a danas smo sretni što živimo vrijednosti multikulturalnosti.

Čestitkama su se pridružili i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac i zamjenica istarskog župana Viviana Benussi. Gospođa je Benussi  izrazila zadovoljstvo mnoštvom programa i projekata putem kojim  nacionalne manjine obogaćuju našu svekodnevicu i zaključila kako multikulturalnost više nije prazna riječ, već je to izraz istarskog identiteta.

Domaćini su, na kraju susreta,  sa svojim gostima u prijateljskoj i ugodnoj atmosferi nastavili razgovor.

Galerija fotografija